2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2021. szeptember 05. vasárnap • 08:19

Jelentős fejlesztések előtt áll a paprikatermesztés. Heti hírösszefoglaló.

Nem lélegezhetnek fel az állattartók, indul a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány, a támogatások segítségével nő az agrárium versenyképessége. Heti hírösszefoglaló.

Kevesebb lesz a sertés az emelkedő számú kocavágások nyomán - Májusban csaknem egy kilogrammal, míg júniusban 60 dekával volt alacsonyabb az átlagos élősúly vágáskor.

Nem lélegezhetnek fel az állattartók - Továbbra is komoly bizonytalanság sújtja az állattartókat. A sertéságazatban még mindig a vírusok következményeivel küzdenek a gazdálkodók, amit tovább súlyosbít a felvásárlási árak csökkenése. 

Egy igazi szupergyümölcs fogyasztására hívja fel a figyelmet az AMC - „Nyár, dinnye, szeletem” – a lédús és mézédes dinnye egészen szeptember végéig elérhető lesz a megszokott, kiváló minőségben. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös kampányában. Nem csak az íze finom, de tökéletesen hidratál és számtalan jótékony hatása is van.

Indul a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány - Az idén is megtartja a sertéshús és a sertéshús-készítmények fogyasztásának ösztönzését segítő kampányát az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége.

A gazdák társadalmi megbecsültsége ma sokkal nagyobb, mint a járvány előtt - A gazdák társadalmi megbecsültsége ma sokkal nagyobb, mint a járvány előtt - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Sopronban, az agrárszakképző intézmények országos tanévnyitóján.

Vetőmagból is a hazai a legjobb - A hazai klimatikus körülmények között itthon nemesített növényfajták alkalmazkodóképessége kiemelkedő, értékes tulajdonság, ezekre érdemes alapozni a mezőgazdasági termelést fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítésére rendezett konferencián, Gödöllőn.

Mi ott leszünk, várunk Téged is! - 34. Bábolnai Gazdanapok - Hamarosan megnyitja kapuit a 34. Bábolnai Gazdanapok szeptember 9 – 11. között, mely az idei OMÉK társrendezvénye lesz. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. mindent megtesz azért, hogy a rendezvény ne csak hasznos szakmai esemény, hanem izgalmas családi program is legyen, amely büszke múltjára, ápolja kulturális örökségét, és minden évben tud újat nyújtani az odalátogatók számára.

A támogatások segítségével nő az agrárium versenyképesség - A támogatási lehetőségek kiaknázásával valósítható meg a mezőgazdaság sokszínűsége, stabilitása és versenyképessége - mondta Nagy István agrárminiszter a Hortobágy-Faluvéghalma Kft. húsfeldolgozó üzemének ünnepélyes átadásán.

Brüsszel leszoktatná a húsról Európát - Brüsszel már ősszel nekifoghat az állatjóléti szabályok felülvizsgálatának. Ennek része a ketreces állattartás megszüntetése, de az Európai Bizottság a technológiaváltáson kívül várhatóan nem juttat többlettámogatást az ágazatnak. Ezzel szemben tízmillió eurós keretből segítené a laboratóriumi húsok és más alternatív fehérjék kutatását.

Kukoricapiaci kilátások - A kukoricatermés és piac körül forr a levegő. Hamarosan sokan kerülnek eladási pozícióba, így szeptember elején időszerű, hogy tisztában legyünk a piaci kilátásokkal.

Agrár-Hungarikum Konferencia - A konferencia témái az agrár aktualitások, az innováció, a fenntartható gazdálkodás valamint a paprikatermesztés-feldolgozás és a hagyományőrzés lesznek.

Világszerte drágább lett az élelmiszer - Elsősorban a cukor, a búza és a növényi olajok drágulása miatt, két hónap csökkenés után augusztusban jelentősen nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Jelentős fejlesztés előtt áll a paprikatermesztés - A szentesi zöldpaprika a magyar agrárium megőrzendő kuriózuma. A régió stratégiai zöldségtermesztő terület, ahol az elmúlt években jelentős fejlesztések teremtették meg a jövedelmezőbb gazdálkodás feltételeit és biztosítják a paprikatermesztéssel foglalkozók és családjaik jövőjét - hangsúlyozta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Szentesen, a X. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.

AGRO7 - a hét agrárhírei - Az Agrotrend Csoport kiírásában idén immáron ötödik alkalommal került sor a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírására. A díjátadó gálának ezúttal egy kerti parti keretében a tavalyi győztes Nyakas Farm adott otthont, melyet hosszabb összefoglalónkban tekinthetnek meg.

Magyarország foglalta elsőként törvénybe a teljes klímasemlegesség elérését - A kormány elfogadta a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.