2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Hírek

2019. december 04. szerda • 11:37

Jelentős tartalékok vannak még a magyar agráriumban

Az elmúlt 9 évben komoly eredményeket ért el a magyar agrárium termelékenysége, amely európai uniós összehasonlításban is kiemelkedően fejlődött - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei fórumán, Vasszécsenyben, kedden.

A miniszter előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén összesen több mint 680 milliárd forintot használtak fel a gazdák az uniós és hazai forrásokból. Nagy István kiemelte, hazánk kivételesen jó adottságok birtokában van, amelyeket feltétlenül ki kell használni - írja az Agrárminisztérium.

fotó: Pelsőczy Csaba

Hozzátette: az egyik kulcságazat a szántóföldi növénytermesztés, amely mezőgazdaságunk egyik stabil alappillére. Ezt támasztják alá az őszi betakarítási adatok is. A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növényünk a kukorica, amely idén Vas megyében 26 ezer hektáros területről 8,5 tonna/hektárt hozammal, összesen 200 ezer tonnás termést adott – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kifejtette: napraforgóból 6800 hektárról 3 tonna/hektár hozam mellett  20 ezer tonnás termést takarítottak be.

A miniszter kitért arra is, hogy a betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén.

Országos szinten az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

Nagy István elmondta, hogy a korszerű fejlesztések nélkül elképzelhetetlen a magyar agrárium jövője.

A rendezvény végén átadták az V. Vas megyei betakarítási verseny díjait.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.