2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Hírek

2019. november 01. péntek • 09:45

Jelentős veszteséget szenvednek el a húsfeldolgozók az ASP miatt

Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal drágult a boltokban a sertéshús, a húskészítmények ára pedig 6-8 százalékkal emelkedett. Az afrikai sertéspestis hatására bekövetkező áremelkedés itt biztosan nem áll meg, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók – írja a 24.hu.

A 24.hu ugyanis úgy értesült piaci körökből, hogy a fogyasztói árak emelkedése ellenére már több mint 23 milliárd forint veszteséget hoztak össze a nagyobb húsipari cégek idén, az első kilenc hónapban. A brutális számot nem erősítette meg Éder Tamás, a feldolgozókat tömörítő Magyar Hússzövetség elnöke, de azt igen, hogy a rendkívüli állapot jelentős veszteségeket okoz a vágóhidaknak és a húsüzemeknek egyaránt.


fotó: pixabay

Idén február elején volt a legalacsonyabb az élősertés felvásárlási ára, azóta 44 százalékkal drágult e legfontosabb alapanyag. Az önköltség másik fontos eleme, a bér ugyancsak kétszámjegyű mértékkel nőtt.

Magyarország a jelenlegi állás szerint inkább elszenvedője, mint haszonélvezője a helyzetnek.

Kína ugyan óriási keresletet támaszt, hajtja az importot, ám nem kér a magyar sertésből, mert noha hivatalosan magyarországi sertéstartó telepen nem mutatták ki a rettegett vírust, csak vaddisznókban, attól még tavaly április óta érvényes az importstop. Az Európai Unió exportőrei fölözik le az extraprofitot Kínában, és miután a magyar sertésfelvásárlási árak a német piacéhoz vannak kötve,

Magyarországnak nagy exportszállítmányok és óriási kaszálás helyett inkább csak a drágulás marad.

Romániában nagy sertésállományokat vágtak ki a betegség miatt, és az egyébként is húsbehozatalra szoruló ország tavaly óta jelentősen növelte az importját. Nemcsak a húst és a készterméket, hanem az élősertést is viszik, Délkelet-Magyarországon nehéz helyzetbe hozva a vágóhidakat. A sertéstenyésztők – kivéve azokat, akiknek leölték az állatait – most nyerésben vannak, rendes profithoz juthatnak, a húsipar azonban szenved az importstop miatt.

agrotrend.hu / NAK24.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.