2022.06.25., szombat , Vilmos

Hírek

2019. január 10. csütörtök • 12:23

Jelentősen nőt a magyar emberek gazdasági optimizmusa

A hazai hangulatindex az egyik legmagasabb az Európai Unióban.

Magyarország gazdasági hangulatindexe a legmagasabb az unióban, az országban jelentősen nőt az emberek gazdasági optimizmusa - mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza az M1-en.


Az emberek az ipar és az építőipar terén a legoptimistábbak - fotó: Béres Attila

Hozzátette: eközben 12 hónapja tartó folyamatos mérséklődéssel, közel 2 éves mélypontra csökkent decemberben az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága, a DG EcFin euróövezeti gazdasági hangulatindexe, az ESI.

A DG EcFin (Directorate General for Economic and Financial Affairs) egy ország gazdasági hangulatindexének (Economic Sentiment Indicator, ESI) elkészítésénél a gazdaság 5 ágazatának

  • háztartások,
  • szolgáltatás,
  • kiskereskedelem,
  • ipar és építőipar

szereplőit keresik fel, akikkel havonta kérdőíveket töltetnek ki.

- A megkérdezetteknek többek között gazdasági kilátásokról, személyes megtakarításról és munkanélküliségről szóló kérdésekre kell felelniük

- magyarázta.

- A megadott válaszokat egy mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán helyezik el, az ESI index pedig úgy születik, hogy friss mutatókat egyesével az ország korábbi általános teljesítményéhez viszonyítják - fűzte hozzá.

Regős Gábor elmondása szerint Magyarország ESI értéke 120 feletti és az emberek az ipar és az építőipar terén a legoptimistábbak.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.