2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2019. október 23. szerda • 09:06

Jó eredménnyel zárult a madarak számlálása

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába. A megyei szakemberek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szerveztek madárszámlálással egybekötött túrát a KMNPI Kis-Sárrét részterületén.

A számlálásra érkeztek vendégek Gyuláról, Körösladányból és Püspökhatvaniból is. A csapat néhány nappal ezelőtt reggel 9-kor gépkocsival indult a Begécsi-halastavakhoz, majd a túra további részét gyalog tették meg. A lecsapolt halastavaknál hosszasan időztek, mivel ott nagyon változatos madárvilágra bukkantak - írja a beol.hu.

Rengeteg példányt sikerület megszámolni - fotó: pxhere.com

A lecsapolás után visszamaradt iszapban elsősorban parti és gázlómadarak táplálkoztak, melyek egészen közelről megfigyelhetőek voltak – tájékoztatott a KMNPI. A számlálók láttak többek között bíbiceket, kis és nagy pólingokat, nagy godákat, füstös cankókat, havasi partfutókat és parti liléket is.

A túra során 67 madárfajt figyeltek meg, amely jó eredménynek mondható. A különböző fajokból összesen 18 530 példányt számoltak. A leggyakoribb madárfajnak a tőkés réce (7860 példány), a dankasirály (3290 példány) és a seregély (1500 példány) bizonyult. A ritkább madarak közül egy bütykös ásólúd is felbukkant a vidéken.

A 26. Európai Madármegfigyelő Napok keretében 35 országban számolták a madarakat. Magyarország a verseny mindhárom kategóriájában dobogós helyen végzett. A rendezvényhelyszínek számában 140 helyszínnel a 2. helyen, a résztvevők számában 3128 fővel szintén második helyen, a megfigyelt madarak számában pedig a 3. helyen végezett hazánk, amely 325 039 példányt jelent.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.