2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2019. október 08. kedd • 17:19

Jó pálinkát csak jó gyümölcsből lehet készíteni

2019. szeptember 20-án, harmadik alkalommal ismerkedhettek a résztvevők a párlatkészítés alapjaival a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata keretében.

A megjelent gazdákat Szabadics Attila diplomás pálinkamester, a helyszínül szolgáló zalamerenyei Pálos Malom tulajdonosa köszöntötte, majd Pavlicsek Csaba okleveles pálinkabíráló, a Quintessence pálinka- és párlatverseny legjobb magánfőző díjának többszörös nyertese, a Pálinkakiválóságok Könyve egyik társszerzője, a kiválósági zsűri tagja kezdte meg az elméleti blokkot - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: NAK

Mivel a rendezvényen szinte kivétel nélkül gyakorló gyümölcstermelők vettek részt, a délelőtti részben (alábbi képen) nagyobb hangsúlyt fektettünk arra, hogy segítsük a gazdálkodók törekvéseit ültetvényeik megújításában, ami nem irányulhat kizárólag támogatásra, elsősorban gazdaságossági, eredménytermelési kérdésnek kell lennie.

Ennek megfelelően előadónk részletekbe menően mutatta be az almatermésűek, csonthéjasok, vadontermő gyümölcsök és szőlő lepárlása esetén elvárt érzékszervi tulajdonságokat.

A csoportokon belül pedig nagy hangsúlyt fektetett az egyes fajtákra jellemző íz- és illatkarakterek bemutatására, hogy a hallgatóság minél több információval rendelkezzék, amikor a megfelelő szaporítóanyagot kell kiválasztania a következő telepítéshez.

Az előadás során szó esett a rezisztens fajtákról, a gyümölcsök gyűjtési, tisztítási és kezelési munkaműveleteiről, csonthéjasok esetén a mag kezeléséről, a törköly erjesztéséről.

Mindezek mellett nem lehet elégszer hangsúlyozni az üzemi- és személyi higiénia fontosságát sem: a cefre erjedését már egy nem kellőképpen steril hordó is elronthatja, és veszélyeztetheti munkánk sikerét! Az elméleti rész vége felé rátértünk az erjedés ideális körülményeire, a megfelelő élesztők és tápsók használatára, a cefrehibákból adódó párlatok jellemző tulajdonságaira.

A délutáni blokkban (alábbi képen) a cefrézési és főzési művelet bemutatása közben aktívan zajlott a beszélgetés és a tapasztalatcsere a gazdálkodók és a szakemberek között.

Ezzel párhuzamosan a szakértő zsűri tagjai a résztvevők által bírálatra hozott párlatokat minősítették, és a tulajdonosokat személyre szólóan segítették a kritikus pontok felderítésében, irányt mutatva a folyamatok javításához, a még szebb végtermék eléréséhez.

Bízunk benne, hogy tagjaink hasznos ismeretekre tettek szert, és a jövőben jobban meg tudják ismerni a környezetükben élő fogyasztók igényeit, és azoknak megfelelően kiszolgálni a potenciális vásárlói kört a legjobb tudásuk, és lehetőségeik szerint feldolgozott gyümölcstermékekkel.

A „TANULJUNK EGYÜTT! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága szervezte. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.