2020.07.16., csütörtök , Valter

Hírek

2019. október 04. péntek • 11:25

JÖHETNEK AZ AGRÁRIUMBAN IS AZ „ÉLŐ LABORATÓRIUMOK”

Megelőzi a jövőt az ÖMKi kutatási hálózata

Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó „Living Lab” fogalmat, az on-farm hálózat létrehozásával azonban már 2012 óta hasonló alapgondolat mentén dolgozik az ÖMKi. Tudományos kérdések elvi körüljárása helyett gyakorlatorientált kutatást végznek, részvételi alapú, helyspecifikus kutatási projekteket vezetnek gazdák bevonásával. On-farm projektjük az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt, 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.


fotó: ÖMKi

Klímavédelmi szempontból is hatékony tápanyag-gazdálkodás, ökológiai szemléletű talajvédelem kialakítása, változatosabb művelési rendszerek kidolgozása, az ősi gabonafajok elterjesztése, a tájfajta paradicsomok további népszerűsítése, és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatába állított digitális megoldások fejlesztése, alkalmazása is szerepel a célok között, amelyeket a 2019-2023 projektidőszakra megítélt támogatásból nyílik lehetőségük megvalósítani hét éve épülő on-farm hálózat bővítésével.

Az on-farm hálózat célja a fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítása.

A hálózat tagjainak bevonásával zajló kutatások ezt a célt támogatják, a kutatások témáját azonban a gazdákkal együtt, valós problémák mentén határozzák meg. A projekt a résztvevő gazdáktól mindössze a kutatás sikere érdekében végzett együttműködést várja el.

Minden helyspecifikus kísérletről összefoglaló dokumentáció készül, amely alapján a hálózat többi résztvevője is levonhatja a számára releváns tanulságokat, a kutatási helyszínt szolgáltató résztvevő pedig gazdaságára szabott eredményekkel, megoldási javaslatokkal gazdagodhat. 

Az elmúlt években komoly tapasztalatot szereztek abban, hogyan érhetőek el és szervezhetők együttműködésen alapuló hálózatba a magyar gazdák, hogyan bővíthető a gyakorlatuk hatékony agro-ökológiai módszerekkel.

Céljuk a támogatásnak köszönhetően olyan stabil élő laboratórium hálózattá válni, amely összefog gazdálkodókat, feldolgozóipari- és más termékpálya szereplőket, kutatókat helyspecifikus problémák megoldására, és amely

menedzseli a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését, a magyar mezőgazdaság ökológiai pályára állítását.

A támogatás komoly lehetőség az ÖMKi-nek és a hazai agráriumnak is, hiszen az alapjául szolgáló döntés összhangban áll az uniós kutatás-finanszírozásban zajló paradigmaváltással, és lépéselőnyt biztosít Magyarországnak az európai országok versenyében egy olyan, már bizonyított projekt megerősítésével, amely megfelel a bevezetés előtt álló új struktúrának.

agrotrend.hu / ÖMKi

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.