2022.08.15., hétfő , Mária

Hírek

2022. július 02. szombat • 16:07

Jól fogytak az agrártermékek a külpiacokon

Jó hírek érkeztek a külpiacokról, a magyar agrártermékek iránt töretlen az érdeklődés.

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint az év első negyedében a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 15,8 százalékkal, importértéke 24,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a kivitel értéke meghaladta a hárommilliárd eurót. A behozatal értéke eközben 2,07 milliárd eurót tett ki 2022 első negyedévében.


Fotó: Kurucz Árpád

A kivitel ugyanakkor továbbra is nagyon koncentrált volt, a szállítmányok főként az Európai Unió tagországaiba irányultak. Az AKI adatai szerint az exportforgalom 95,5 százalékát európai országokkal bonyolítottuk, Ázsia részesedése három, Amerikáé egy százalék volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig a fél százalékot sem érte el.

A legfontosabb export- és importpartnerek köre szinte azonos, így a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2022 első negyedévében is Németországgal bonyolódott.

További fontos partnereink közé tartozik Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Franciaország és Hollandia. A Németországba, Ausztriába és Lengyelországba irányuló kivitel értéke emelkedett, azonban az olasz és a román export 1,3, illetve 14 százalékkal volt kevesebb. A tíz legfontosabb exportpartner közül a Csehországba irányuló kivitel nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy 47,5 százalékkal.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.