2021.01.24., vasárnap , Timót

Hírek

2020. november 29. vasárnap • 09:22

Jön a laboratóriumban tenyésztett homárhús

Egy nemrégiben megrendezett exkluzív kóstoló keretében bemutatta saját, laboratóriumban kitenyésztett, mesterséges homárhúsának prototípusát a Shiok Meats - írja a Store Insider.

Az eseményen jelenlevő újságírók egészen pontosan két fogás, egy homár-gazpacho és egy fajta homárpástétom részeként ízlelhették meg az újdonságot - írta meg az Origo.

A SZINGAPÚRI CÉGKÉNT MŰKÖDŐ SHIOK TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A MŰHOMÁRHÚST A SZINTÉN SAJÁT FEJLESZTÉSŰ MŰGARNÉLAHÚSÉVAL EGYEZŐ TECHNOLÓGIÁVAL ÁLLÍTJÁK ELŐ.

Először mintát vesznek egy homár sejtjeiből, amelyet aztán egy bioreaktorban tovább növesztenek. A gyártó számára a kellő mennyiségű mesterséges garnélahús kitenyésztése 4-6 hétbe telik; a homárhúsmásolat előállítása néhány héttel hosszabb időt igényel.

Fotó: Origo

Az utóbbinak ezen felül a legyártása is drágább.A KÖLTSÉGET JÓL MUTATJA, HOGY A CSAPAT MOST MINDEN EREJÉVEL AZON DOLGOZIK, HOGY VALAMIKOR A KILOGRAMMONKÉNTI 50 DOLLÁRRA (KB. 15 000 FORINT) AZÉRT MAJD LE TUDJA SZORÍTANI AZ ÁRÁT.

A tenger gyümölcseinek laboratóriumban kitenyésztett húsa a hétköznapi fogyasztók számára egyelőre hozzáférhetetlen marad. A vállalat tervei szerint a műgarnéla például a kiskereskedelmi forgalomban először 2022-ben ütheti majd fel a fejét. Valószínűleg mind ezzel összefügg, hogy a Shiok ugyanebben az évben egy szingapúri gyárat is beüzemel majd.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.