2019.04.22., hétfő , Csilla,Noémi

Hírek

2017. december 05. kedd • 14:06

Jövőre indul a Kárpát-medencei Falugazdász Program

2018. január 1-től minden évben körülbelül 100 falugazdász segíti a Földművelésügyi Minisztérium kapcsolatrendszerében lévő, érdekvédelmi és érdekképviseleti tevékenységet is ellátó civil szervezeteken/gazdaszervezeteken keresztül a külhoni gazdálkodókat.

- Kiemelten fontosnak tartjuk az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon tartott beszédében, Budapesten. A rendezvényen a tárcavezető 20 külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást a Kárpát-medencei Falugazdász Program-kezdeményezésről.


Fazekas Sándor: A határokat meghaladó nemzetegyesítés a magyar gazdatársadalom egyesítését is jelenti - fotó: agrotrend.hu

- A program méltán nevezhető mérföldkőnek a külhoni magyar gazdaszervezetek tevékenységének fejlesztésében és segítésében – jelentette ki a miniszter. A program keretében foglalkoztatott falugazdász szakemberek munkájukkal támogatják a szülőföldön való érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében.

A határon túli magyarság jelentős része, mintegy 70%-a vidéki térségben él, melynek hozzávetőlegesen 30%-a mezőgazdasági tevékenységből. A magyar nemzetiségű gazdákhoz egyáltalán nem vagy nem kellő mértékben jutnak el a gazdálkodásukat segítő információk. Ez az államnyelv, illetve a modern információs technológiák nem megfelelő szintű ismeretéből, másrészt abból fakad, hogy eddig nem volt megfelelő érdekképviselete a kis- és középgazdálkodói rétegnek, illetve nem volt kiépített, a gazdák szakmai orientációját szolgáló intézményrendszer.

A Kárpát-medencei együttműködés alakítása során a hangsúlyt az agrárium és vidékfejlesztés területén tevékenykedő szereplők információkkal történő ellátására,

  • a jogszabályváltozások,
  • a pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségek,
  • valamint a gazdálkodásukhoz szükséges szakmai információk

hozzáférhetőségére helyezték. 

A falugazdászok részéről érkező támogatás akár szövetkezetek létrehozásában realizálódhat - fotó: agrotrend.hu

A falugazdász-hálózat kiépítése és a szükséges képzések megszervezése, a szakmai tartalom kialakítása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Szent István Egyetem bevonásával, valamint ezen intézmények tapasztalatainak figyelembevételével történik. A korábban megkezdett munka alapján az agrárszervezeteknél tevékenykedő falugazdászok a gazdakataszter készítését is megkezdték, melynek befejezésével a külhoni magyar gazdálkodókról teljes képet kaphatunk, mely nemzetpolitikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

A szaktárca vezetője beszédében kiemelte:

a jövő érdekében ki kell aknáznunk a Kárpát-medence agrárgazdaságában rejlő összes potenciált, hogy kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér azon magyar közösségek főszereplésével, amelyek felismerték az együttműködés adta lehetőségeket.

agrotrend.hu

Fókuszban
Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva ...

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nemcsak kötődésük van

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.