2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2021. június 01. kedd • 08:02

Június 1. - a gazdák nemzetközi világnapja

2000-ben tartották meg először a nemzetközi gazdanapot a hannoveri EXPO világkiállítás kapcsán, majd 2002-ben az ENSZ és az UNESCO is hivatalossá tette a mezőgazdasági termelők és a mezőgazdaságban dolgozók világnapját.

A gazdálkodó fő feladata a növényi és állati eredetű élelmiszerek, valamint a megújuló nyersanyagok- és energia (pl. repceolaj, biogáz) előállítása. E tevékenység magába foglalja egy mezőgazdasági vállalkozás irányítását és vezetését, valamint az erdőgazdálkodást is.

Világszerte az összes élelmiszer 70 százalékát kistermelők állítják elő. Ezért ők a globális élelmezésbiztonság alappillérei. Az ökológiai gazdálkodás segít a gazdáknak világszerte függetlenedni a drága és a környezetre káros növényvédő szerektől és a műtrágyáktól. 

Fotó: wikimedia

A mezőgazdasági termelők különös jelentőséget tulajdonítanak a természeti erőforrások - a talaj, a víz és a levegő - gondos használatának, az ökológiai értékek és az állatvédelem figyelembevételével.  A mezőgazdaságban végzett munka fizikailag még a mai korban is nehéz, szezonban vagy betakarítás idején akár napi 14-16 órát is dolgozik egy gazda, ezért fontos, hogy a megfelelő árak és  kereskedelmi kapcsolatok révén az ezt a tevékenységet választók tisztességesen meg is tudjanak élni munkájukból.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.