2020.10.22., csütörtök , El?d

Hírek

2020. július 24. péntek • 09:45

Jut pénz az agrárium fejlesztésére

Számos próba elé állította az idei év a hazai agráriumot, az ágazat szereplőinek köszönhetően azonban sikerült biztosítani az ország megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel történő ellátását – hívta fel a figyelmet csütörtökön Farkas Sándor.

Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program szegedi rendezvényén elmondta: a gazdák koronavírus-járvány alatt tanúsított kitartó munkájának köszönhetően egyre nagyobb társadalmi megbecsüléssel rendelkezik a magyar mezőgazdaság - írta a Magyar Nemzet.

A járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésére a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosít a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások számára. Emellett az agrártárca meghirdetett egy mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot is, mintegy 80 milliárd forint értékben.

Fotó: Fekete István

– A hazai mezőgazdaság versenyképességét tovább kell növelni. Ehhez az agrárkormányzat minden támogatást megad az ágazatnak. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy a boltok polcain minél nagyobb arányban legyenek magyar termékek – emelte ki Farkas Sándor.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programot a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szervezte meg. A gyűjtés célja, hogy különböző civil szervezeteken keresztül minél több rászoruló gyermek jusson olyan élelemhez, amelynek alapja a jó minőségű magyar liszt. Az idén tízéves programban ezúttal 89 ponton gyűjtik a búzaadományokat, melyet húsz malomban őrölnek majd meg. A Kárpát-medencei Búzaösszeöntés ünnepét július 31-én tartják a szarvasi szárazmalomban.

Fotó: Fekete István

A tavalyi esztendő minden eddiginél sikeresebb volt a program történetében: közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy nyolcszáz tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.