2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Hírek

2020. május 25. hétfő • 11:05

Kabócarajzás az Egyesült Államokban

Pár héten át kabócáktól lesznek zajosak az erdők az amerikai Észak-Karolina és Virginia államokban, mert ezekben a régiókban a rovarok éppen most bújnak elő a föld alól, hogy párosodjanak.

Vannak évente megjelenő kabócák, ám a most kirajzó fajnak az a jellegzetessége, hogy 17 éven át a földben él, és csak a párzás miatt veszi fel az általunk is jobban ismert, szárnyas alakját - írja az Index. Vannak 13 évente megjelenő fajok is.

Fotó: pixabay.com

Az említett államokban utoljára 2003-ban és 2004-ben rajzottak ki a kabócák, szóval itt az ideje, hogy újra megjelenjenek. Ennek a fajnak egyébként tizenöt külön fészekalja van, és most a 9-es - szakszóval: a Brood IX - kirajzása várható. 

Holdanként akár 1,5 millió lehet belőlük.

Mostanáig, az elmúlt másfél évtizedben a fák gyökereit rongálták a kabócák, a következő 2-4 héten viszont nemcsak a zizegésükkel okoznak majd fejfájást a gazdáknak, komoly károkat okozhatnak a felszínen is. Rendkívül bosszantó tulajdonságuk, hogy a hímek nem repülnek valami jól, túl sok idejük nincs is ezt gyakorolni, ezért gyakran nekirepülnek az embereknek, és minden másnak is. Előnyük, hogy a madarak és más állatok kedvelt táplálékai.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.