2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2020. október 24. szombat • 16:03

Kapitális hal akadt horogra a Tolna megyei Mucsiban

Egy órán át kémlelték a víztükröt, míg aztán horogra akadt a halak királya. Ketten tartották, olyan nagy volt. Egyetlen csobbanás, és visszatért birodalmába, a vízi világba.

– Süllő – gondolta el Péter jó előre. Igen, ma süllőnek kellene a szákba kerülnie. Kárászt, keszeget, talán még pontyot is bárki képes fogni, de a halak királyát…! Az más. Oda egyaránt kell szerencse és szakértelem.

Előbbiben bízva, utóbbival felvértezve indult el Schmidt Péter Gyönkről Mucsiba. Baráti társaságával – valamint Peti nevű, tizennégy éves fiával – együtt letáborozva az ottani halastónál - írta meg a történetet a teol.hu. Híre van ennek a vadregényes víztükörnek, távoli vidékekről is érkeznek ide pecások. Egy korábbi versenyen közel egy tonna uszonyos akadt itt horogra. De ami a legfontosabb, hogy a tó mélyén más halakkal együtt hatalmas süllők is köröznek, mint cápák a tonhalraj körül.

Nem is lehetett kétséges, hogy mi legyen a csali. A süllő ugyanis ragadozó. Négy kapófogával ragadja meg áldozatát. Onnantól pedig nincs menekvés. Péter és Peti egy rögtönzött családi tanács keretében megegyezett abban, hogy apró élőhal kerül a horogra. Erre az áldozatra szükség van a siker érdekében.

Fotó: teol.hu

Az úszó kisvártatva a csillogó, enyhén fodrozódó víztükör felszínén imbolygott, merthogy lágy szellő fújdogált. Teltek-múltak a percek. Apa és fia kitartóan, nagy türelemmel figyelte az úszót, de az csak nem akart elmerülni. Időnként úgy tűnt, hogy talán most… de csak a képzeletük játszott velük. Eltelt egy hosszú, végtelennek tűnő óra, és Schmidt Péter kezdte feladni a reményt. Lemondó pillantást vetett a tóra, az úszóra, amit ekkor, szinte végszóra, egy láthatatlan erő húzott le a mélybe.

Megragadta a botot, és rögtön érezte, hogy a zsinórt súlyos teher pergeti lefelé. Bevágott a halnak, majd elkezdte feltekerni a damilt. A hosszas, ugyanakkor kíméletes fárasztás idején néha kibukkant a habokból a hal uszonya, sőt, a körvonalait is jól ki lehetett venni. Egy kapitális süllő akadt horogra. A Schmidt család két férfitagja avatott módon emelte ki a vízből a termetes halat. Óvatosan megszabadították a horogtól, majd mindketten megfogták, és maguk elé emelték a fotó kedvéért.

Ezután – nem húshorgászok, hanem sporthorgászok lévén – visszaadták a szabadságát. A süllő egyetlen csobbanással visszatért vízi világába. Péter és Peti pedig hazatért, süllő nélkül, de egy feledhetetlen élménnyel gazdagabban.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.