2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Hírek

2018. július 10. kedd • 09:37

Katasztrófa lehet ez az év jó néhány amerikai gazdának

A kereskedelmi háborúban érintett amerikaiak kitartanak az elnökük és döntései mellett.

Az Egyesült Államok középnyugati agrárállamaiban a védővámok miatti csökkenő árak ellenére is változatlanul bíznak Donald Trump elnökben a gazdálkodók – derült ki az NBC televízió pénteki riportjából.


Leginkább Indianát, Wisconsint és Michigant érintette az Európai Unió és Mexikó védővámjai - fotó: Pixabay

A televízió riporterei három nagy középnyugati agrárállamban jártak:

  • Michiganben,
  • Wisconsinban
  • és Indianában

Ezeken a helyeken arról faggatták a farmereket, hogy mit szólnak az amerikai kormány által bevezetett védővámokhoz és a más országok ezek nyomán tett ellenlépéseihez, amelyek számukra szűkülő piacokat jelentenek. Az NBC hangsúlyozta:

ezekben a szövetségi államokban az emberek elsöprő többségükben Donald Trumpra szavaztak a 2016-os elnökválasztáson.

Most viszont a Trump-kormány kereskedelempolitikája miatt sokan nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az Egyesült Államok által kivetett védővámokra válaszként ugyanis a külföldi kereskedelmi partnerek, köztük az Európai Unió, Kanada, Mexikó és Kína májusban több milliárd dollár értékben vetettek ki védővámokat amerikai agrártermékekre.

Néhány családi farmergazdaság számára ez az év a halált jelentheti

- fogalmazott a riportereknek Matt Thiede michigani kisvállalkozó.

Indianában sertéstenyésztők arról beszéltek, hogy érzékenyen érintik őket a zuhanó árak, de ezek már a kereskedelmi háború lehetősége előtt csökkeni kezdtek. Wisconsinban a sajtkészítő gazdák azt tapasztalják, hogy eddigi külföldi klienseik új partnerek után néznek, mert a wisconsini sajt már drága. Michiganben leginkább az almatermesztők aggódnak.

Rövid távon viharokkal számolunk, s minél tovább tart, annál több lesz a kárunk, de megértjük a célt, és ez a cél tetszik nekünk 

- mondta Nick DeKryger sertéstenyésztő 

Más megszólalók is azt hangoztatták a riportban, hogy változatlanul bíznak Donald Trumpban. Arról beszéltek: örülnek, hogy végre valaki a kereskedelemmel is törődik, s bár ők nem így bonyolítanák a dolgokat, de remélik, hogy az elnök kereskedelempolitikáját végül siker koronázza.

Lehet, hogy a gyógymód nem jó, de szerintem az elnök az igazat mondja, és nagy tapasztalatai vannak üzleti tárgyalásokkal

- mondta Kelly Rudd wisconsini áfonyatermesztő Trumpról és a kanadára kivetett védővámokról.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.