2020.10.20., kedd , Vendel

Hírek

2020. augusztus 19. szerda • 09:27

Kedvez a gólyáknak a sekély vízállás

Augusztus elején bőséges csapadék hullott a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti pusztán. Ennek köszönhetően nagyobb kiterjedésű vízállások alakultak ki a Sóstó és a Kis-Sóstó környéki gyepeken.

A sekély vízállások bőséges táplálékot, kedvező élőhelyet kínálnak a parti madarak számára - írja a Körös-Maros Nemzeti Park. Több ezres sirálycsapatok, sztyeppi és dankasirályok, récék, cankók és fiókáikat vezetgető gólyatöcsök népesítik be a területet.

A gólyák számára szintén kedvező ez az élőhely, 30-40 példányos csapatokban járják a vízzel fedett pusztarészeket. A gólyacsapatokhoz már az idén kirepült fiókák is csatlakoztak. A különböző rágcsálók és rovarok a vízzel telített talajból könnyen a felszínre kerülnek, terített asztalt jelentve a gólyák számára. Csoportosulásuk már azt is jelzi, hogy készülődnek az őszi vonulásra.

Fotó: Lengyel György

A csapadéknak köszönhetően nemcsak a madárvilág lett változatos, hanem a puszta vegetációja is üdítő látványt nyújt. A mozaikos növénytársulásokban szemet gyönyörködtető a zöld és a vörösessárga színek váltakozása.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.