2020.02.28., péntek , Ákos,Bátor

Hírek

2020. január 02. csütörtök • 13:17

Kedvezően alakulnak az öntözéssel kapcsolatos változások

Számos téren változásokra készülhetnek idén a hazai agrárium szereplői. Az öntözési törvény életbe lépésével nemcsak leegyszerűsödik a beruházások engedélyeztetése, hanem a tervezési költségek is csökkennek. Emellett előkészítés alatt van az új őstermelői adózásról és az öröklésről szóló jogszabály, a birtokrendezési törvénycsomag pedig már tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet.

Jelentős változásra készülhetnek fel az öntözésfejlesztésen gondolkodó gazdálkodók, a múlt év végén elfogadott és a január 1-jén életbe lépett törvénynek köszönhetően a korábbinál jóval gyorsabb lesz az öntözés kiépítéséhez és működtetéshez szükséges ügyintézés - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A hatósági eljárások jelentősen egyszerűsödnek, megszűnnek a bonyolult és bürokratikus szakhatósági eljárások, könnyebb lesz eljuttatni az öntözővizet arra a táblára, ahol szükség van rá.

Az elmúlt években igencsak bonyolult folyamatot kellett végigvinnie egy termelőnek, ha öntözni szerette volna a földjeit. A mintegy harminc különböző engedély beszerzése mellett a beruházások előkészítése és megvalósítása is igencsak költséges volt.

Ez a korszak azonban a múlt évvel lezárult. Az Agrárminisztérium korábbi becslése alapján az új szabályozásnak köszönhetően a száz hektár termőföld öntözéséhez szükséges fejlesztések előkészítésének költsége átlagosan ötmillió forinttal csökken, az ügyintézési idő pedig 90-120 nappal lerövidülhet.

Az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény elfogadásával a minisztérium tervei szerint lehetőség nyílik az öntözésbe vont területek jelentős bővülésére.

A tárca tájékoztatása szerint igencsak sűrű volt a 2019-es év, már ami a jogszabályalkotást illeti. A minisztérium összesen öt törvény, 13 kormányrendelet és 67 miniszteri rendelet előkészítését, illetve megalkotását végezte el, a kormány elé 105 előterjesztést nyújtott be az év folyamán.

Az öntözésfejlesztésről szóló törvény mellett az állattenyésztést érintő jogszabály elfogadása volt az egyik legjelentősebb lépés. A 25 év után megújult szabályozás egyértelműen új korszakot nyitott az ágazatban.

A földügyekben is előrelépés történt: 2019. július 1-jén felállt a Nemzeti Földügyi Központ. Az új szervezet az állami földekkel kapcsolatos tulajdonosi jo­ggyakorlás mellett az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásával összefüggő feladatok ellátásáért is felel, ahogyan a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó mezőgazdasági térképészeti tevékenység, az öntözési ügynökségi feladatok, valamint az erdőtervezés központi irányítása is a hatáskörébe tartozik.

A 2020-as év is mozgalmasnak ígérkezik az agráriumot érintő jogszabályalkotás terén. Várhatóan a tavaszi ülés­szakban kerül az Országgyűlés elé a birtokrendezési törvénycsomag, amelynek elsődleges célja, hogy felszámolja az osztatlan közös földtulajdont.

A generációváltás elősegítését célzó kezdeményezés az öröklési jog megreformálása, a tárca tervei szerint ezen a téren is előrelépés lesz 2020-ban. A termelői adózási formákban is változás várható.

Olyan új forma bevezetése a cél, amely magában foglalja az őstermelői létforma előnyeit, de tisztességes körülmények között ad lehetőséget a gazdaságok fejlesztésére, bővítésére.

A következő év nagy kérdéskörei közt szerepel továbbá a 2020 és 2027 közötti uniós támogatási rendszer kialakítása is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.