2023.05.31., szerda , Angéla, Petronella

Hírek

2023. március 26. vasárnap • 17:26

Kemény tárgyalásokra számít az agrárminiszter - heti hírösszefoglaló

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára, Brüsszel kettős mércével mér és hátrányos helyzetbe hozza a magyar gazdákat, hárommillió hektár szántóföld sorsa a tét, Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait, megkezdődött a 2022. évi AKG és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése, több mint 22 ezer gazdálkodó kap történelmi összegű támogatást az aszálykárok után - heti hírösszefoglaló.

Rémisztő aszályt jósolnak 2023-ra – A klímaváltozás feje tetejére állította az időjárást, amely egyre nagyobb hatással van a nemzetközi gazdaságra és az emberek életére.

Rémisztő aszályt jósolnak 2023-ra

Lakott területeken is vadásszák a vaddisznókat a Balatonon – Rendőrségi engedéllyel belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn.

Új vezetéken kaphat földgázt Európa – Az év végére születhet döntés az Európát a Földközi-tenger keleti térségében található gázmezőkkel összekötő vezetékről.

Import esetén erre kell figyelni a marhaútlevelek ügyintézésénél – A hiányosan kitöltött vagy nehezen olvasható marhaútlevelek megnövekedett ügyintézési időt vonnak maguk után szarvasmarha import esetén. A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy fokozottan ellenőrizzék a dokumentumokat leadás előtt.

Kemény tárgyalásokra számít az agrárminiszter – Nehéz tárgyalások kezdődtek meg Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati tanács mai ülésén az Ukrajnából beáramló olcsó gabona okozta problémák kerülnek terítékre. A hazai agrárminiszter jelezte: bízik abban, hogy az agrárbiztos megnyitja a mezőgazdasági tartalékot és rendkívüli támogatást biztosít minden határ menti tagállam termelőinek.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára – Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Brüsszel kettős mércével mér és hátrányos helyzetbe hozza a magyar gazdákat – Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza magyar gazdálkodókat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben a MTI-nek.

Hárommillió hektár szántóföld sorsa a tét – Hamarosan meg kell kezdődnie a tavaszi szántóföldi munkáknak, azonban nemcsak egy fontos szabályozásra várnak a gazdálkodók, hanem egyre jobban szűkül a pénzügyi mozgásterük is. Az olcsó ukrán gabona miatt nem tudják értékesíteni meglévő készleteiket a termelők, akik jelenleg nagy dilemmában vannak.

Ezt kell tenni a jó meggytermésért – Virágzik a kajszi! Sürgősen írnom kell a virágfertőző moníliáról, ami a meggynél de a kajsziban is komoly károkat okozhat. Most is a meteorológiai előrejelzéssel kezdem, mert az időjárás meghatározhatja a fertőzés nagyságát.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Egészséges erdők az egészséges emberekért – Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait – A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több, mint négyszeresére emelte.

A magyar hatóság ezentúl a célországba továbbítja fizikai ellenőrzésre a növényi termék szállítmányokat – A harmadik országból származó, élelmiszernek szánt növényi termékek esetében ezentúl a magyar hatóság a fizikai ellenőrzéseket nem végzi el Magyarországon, hanem a szállítmányokat továbbítja a célországba. Emiatt az Európai Unióba történő behozatal során a vállalkozóknak kötelező megadniuk az ellenőrző pontot is. Az adatszolgáltatás elmaradása az ügyintézési idő számottevő növekedésével járhat.

Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok – Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztésére nyert pályázati forrást a Nébih és a MATE – Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 mrd Ft pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában. A 2022-2.1.1-NL-2022-00006 azonosító számú projekt részeként többek között mobil vizsgálólaboratóriumokat fejlesztenek, továbbá létrejön egy országos talajtani adatbázis, mely hazai talajspektrális könyvtárral is kiegészül. A fejlesztések egyaránt segítségére lesznek a gazdálkodóknak, a laboratóriumoknak és a közigazgatási szereplőknek.

Fejlesztési célok, új technológiák bevezetése - tisztaterek szerepe az élelmiszeriparban – A tisztatér egy olyan környezet, amelyben a szennyezőanyagok (por, mikrobák, vírusok stb.) igen alacsony, ellenőrzött mértékben fordulnak elő.

A tiszta víz nemzeti kincs – Hazánk folyói, tavai, felszín alatti vízkészletei állapotának megőrzése, a velük kapcsolatban élő ökoszisztémák megóvása alapvető nemzeti érdekünk, hiszen a következő generáció számára is biztosítanunk kell a tiszta és egészséges vízkészletet - hangsúlyozta szerdai közleményében Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a víz világnapja alkalmából.

Megkezdődött a 2022. évi AKG és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése

Megkezdődött a 2022. évi AKG és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése – Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók. A magyar kormány és az agrártárca továbbra is a magyar gazdák mellett áll – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Fenntartható talajművelést segítő rendszert dolgoz ki a szegedi Karotin Kft. – A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki európai uniós forrás igénybevételével a szegedi Karotin Kft.

Ismét sikeresen szerepelt Magyarország a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet legnagyobb németországi versenyén – Csaknem száz magyar bor szerzett érmet a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb németországi versenyen, a Berliner Wein Trophy (BWT) nevű mustrán, amelynek eredményeit szerdán hirdették ki a német fővárosban.

A vízgazdálkodást kiemelt stratégiai kérdésként kell kezelni

A vízgazdálkodást kiemelt stratégiai kérdésként kell kezelni – Magyarországon a vízgazdálkodást a jövő kiemelt stratégiai fontosságú kérdéseként kell kezelni - fogalmazott a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára szerdán a Budapesten, a víz világnapja alkalmából tartott ünnepségen.

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt – Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat: mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben.

Több mint 22 ezer gazdálkodó kap történelmi összegű támogatást az aszálykárok után – A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban – közölte Nagy István.

Tiltakoznak a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői az EU csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendelettervezete ellen – Több, az európai zöldség-gyümölcs termékpálya szereplőit tömörítő uniós szintű szervezet szólalt fel a jelenleg elfogadás alatt álló rendelettervezet ellen, amely fő célja az EU-ban keletkezett csomagolási hulladékmennyiség drasztikus csökkentése, illetve a felhasznált csomagolóanyagok nagymértékű újrahasznosítása.

Videósorozattal is segíti a NAK a gazdákat az új Közös Agrárpolitika megismerésében

Videósorozattal is segíti a NAK a gazdákat az új Közös Agrárpolitika megismerésében – Közel 20 részes videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az új Közös Agrárpolitikáról (KAP). A néhány perces rövidfilmekben a gazdák és az érdeklődők megismerhetik a KAP történetét, finanszírozását, a közvetlen támogatások rendszerét a zöld felépítménnyel, közte az agro-ökológiai programmal, de tájékozódhatnak a fiatal gazdák támogatásáról, a termeléshez kötött támogatásokról, illetve a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrás részleteiről is.

Életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás – Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni, jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Alkotó emberek nélkül nincs versenyképes jövő – A hazai innovátorok kivételes teljesítményének elismerésén túl fontos tudatosítani a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás, versenyképes gazdaság, versenyképes társadalom, vagyis nincs versenyképes jövő – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31. Magyar Innovációs Nagydíj átadó ünnepségén a Parlamentben.

Jók vagyunk tormában – A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik. A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Veszélyben a gyümölcsösök – Nagyobb területen is veszélybe kerülhetnek a virágzó gyümölcsösök a mostani hidegbetörés miatt.

Őshonos állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Őshonos állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet.

Húsvét zöldítő pályázatot indít a Nébih Maradék nélkül – Idén húsvétkor is meghirdeti Húsvét zöldítő című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk – Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Beszámoló a "Mi lesz Veled, magyar alma" – Gonda István emlékkonferenciáról – A Debreceni Egyetemen március 23-án nagy érdeklődés mellett került sor a magyar almaágazat helyzetét áttekintő konferenciára - írja a FruitVeB.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.