2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2022. december 03. szombat • 13:37

Kereskedőtől is vehetünk majd fel készpénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől – a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

A változtatás az úgynevezett cashback szolgáltatást könnyíti. A szolgáltatás nyújtását vállaló üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk. Ezért a jövőben havi két alkalommal, összesen negyvenezer forint értékben a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat, hasonlóan a havi kétszeri, összesen 150 ezer forintos keretösszegű, ingyenes, bankautomatából történő készpénzfelvételhez – írja összefoglalójában a táviratiiroda.


Fotó: Magyar Nemzet / Kiss Annamarie

A természetes személyek ezen kívül bizonyos tranzakciós díjak alól is mentesülnek.

A változtatás kimondja azt is, hogy eltérő törvényi rendelkezés hiányában mindaddig, amíg az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) felét meghaladja, Magyarország nem támogatja az Európai Unió (EU) saját forrásainak felső korlátjai rendkívüli és átmeneti megemelését, ha annak célja az EU nevében tőkepiaci hitelfelvételhez szükséges fedezet vagy garancia biztosítása.  

A testület, az Európai Bizottság kérésére, a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges törvénycsomaghoz is fogadott el változtatásokat.

Az egyik értelmében negyvenöt napra csökken hatvanról az átláthatósági hatósági eljárás ügyintézési határideje, a bírság felső határa pedig húszmillió forintról ötvenmillióra emelkedik. A javaslat ezzel párhuzamosan az átláthatósági hatósági eljárás gördülékeny lefolytatása érdekében két főre növeli a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyetteseinek számát.

Mindezekről várhatóan jövő szerdán szavaz az Országgyűlés.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.