2020.02.26., szerda , Géza,Vanda

Hírek

2019. január 31. csütörtök • 12:23

Kerítéssel védekeznek a sertéspestis ellen a dánok

Nemrég kezdődött meg a 70 km-es blokád építése a német-dán határ mentén. Német oldalról kritizálják az intézkedést, és az is felmerülhet kérdésként, hogy sérül-e a schengeni egyezmény.

Dánia megkezdte az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőkorlát építését Ellund közelében (Schleswig-Flensburg járás). A német NDR televízió szerint a határ mentén egy gazdasági út halad -  írta a Top Agrar.


A Dán Statisztikai Hivatal szerint az országban több mint 3000 gazdaság mintegy 12 millió sertést tart - fotó: Pixabay

A munkálatok befejezését követően a kerítés hossza 70 km lesz, magassága 1,5 m és 50 cm mélyen lesz a földben. A dán kormány azonban tisztázta, hogy

a szabad határforgalomról szóló schengeni egyezmény nem sérül; a keresztező utakon a kerítés megszakad.

A német oldalról azonban kritizálják a kerítést, hiszen szerintük nem összefüggő, így nem tud hatékony védelmet nyújtani. Emellett a fertőzött területek kelet-európai területek, és a fertőzés fő forrása tulajdonképpen az ember.

Schleswig-Holstein környezetvédelmi minisztere, Jan-Philipp Albrecht véleménye szerint a sertéskerítés is segíteni fog. Viszont sokkal fontosabb a higiéniai előírásokkal kapcsolatos felvilágosítás.

Amennyiben Schleswig-Holstein tartományban járvány törne ki, a Környezetvédelmi Minisztérium szerint már 50 kilométernyi elektromos kerítés áll rendelkezésre az érintett terület izolálása érdekében.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.