2020.01.22., szerda , Zelma,Rajmund

Hírek

2018. október 03. szerda • 10:29

Készen állunk a döntéstámogató adatok online érkezésére is!

A Magyarország Legszebb Birtoka 2018 díj Precíziós gazdálkodás kategória győztese szerint hosszú távon a gazdálkodók nem térhetnek ki a korszerű technológia bevezetése elől, ehhez azonban nagyobb fogadókészségre és a termelőkhöz való korrekt, precíz információk eljuttatására van szükség. Dr. Lipták Józseffel, a Lipták Farm tulajdonosával beszélgettünk.

- Mikor és hogyan fogalmazódott meg, hogy a mezőgazdasággal szeretne foglalkozni, mi volt az, ami "végérvényesen" megragadta?

- A mezőgazdaságban eddig összesen 48 évet töltöttem el. Az egyetem elvégzése után 4 évet dolgoztam közvetlenül a termelésben, termelőszövetkezetben, majd az ország legnagyobb integrátoránál a KITE Zrt.-nél helyezkedtem el. A mezőgazdasági pályaválasztásomban szerepet játszott, hogy édesapám vezetőként termelőszövetkezetben dolgozott. Már gyermekkoromban, amikor csak tehettem, kimentem a határba, ahol megcsodáltam a természetet, a növények fejlődését vetéstől betakarításig. A 70-es évek elején pedig - munkába - lépésemkor láttam, hogy milyen nagy szükség van a szakszerű növényvédelemre, ezért növényvédő szakmérnöki diplomát megszereztem. Későbbi tevékenységem során éreztem, hogy szükség van a gazdasági szemléletre is, így a pénzügyi-számviteli főiskolán tanultam és kaptam szakközgazda diplomát. A KITE-nél eltöltött időszak alatt is megmaradt a növények és természet iránti szeretetem annak ellenére, hogy az integrátornál mezőgazdasági termékek kereskedelemével, fejlesztéssel foglalkoztam.

„Aktív pályafutásom” után nyugdíjba vonulásomkor kezdtem el vállalkozásomat, jelenleg is együtt dolgozom az öcsémmel, a családtagjaival, a sógorommal, és a fiával. Szerencsés vagyok, hogy most azt csinálom, amit nagyon szeretek.


Dr. Lipták József - fotó: agrotrend.hu

- Mekkora területen termelnek most és milyen növényekkel foglalkoznak?

- A gazdaságunk összterülete 670 hektár. Az általunk megművelt föld közel 75 %-a saját terület, a többi bérelt szántó. Területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye csücskében, 90 %-ban Tiszavasváriban található. Van szántónk, amely a hajdúsági löszhát nyúlványa, de van 50 feletti arany féle kötöttségű réti szántónk, ugyanakkor gazdálkodunk homokos vályogterületen is.

Vetésszerkezetünk nem mondható átlagosnak. Fő növényünk a csemegekukorica, amelyből ebben az évben 350 hektárnyit termesztettünk, ebből 200 hektár fővetés és 150 hektár másodvetés. Zöldborsót évente 120-150 hektáron termelünk, idén azonban minden idők legrosszabb termését takarítottuk be. Minden évben a zöldborsó-betakarítás után bevetjük a teljes területet. A másodvetés feladja a leckét, hiszen pár napon belül be kell öntözni a teljes másodvetésű csemegekukoricát, hogy biztonsággal beérjen. Kihasználva az öntözés adta lehetőséget, kettős hasznosítással lehetővé vált, hogy évente 800-830 hektár területet vessünk és takarítsunk be.

Búzát és repcét 200 hektáron fele-fele arányban termelünk. Pár éve 60-80 hektáron termelünk cukorrépát, amit jelentős költség mellett Kaposvárra szállítunk. A megmaradt szántóterületünkön napraforgóval és árukukoricával foglalkozunk.

- A földjeik 65 %-a öntözhető, mekkora terület öntözése oldható meg jelenleg?

Sajnos korszerű körforgó rendszerünk csak 150 hektárnyi területet fed le, és ezt a kis táblaméretek miatt gazdaságosan nem is tudjuk növelni.  

Nagyon komoly beruházást kellett végrehajtanunk (nyilván szerencsénk, hogy felszíni víz is rendelkezésünkre áll), hogy ezt a területet is öntözni tudjuk. A 3 család - kihasználva az öntözés adta lehetőséget - intenzív gazdálkodás mellett tud megélni, és amire nagyon nagy szükség van, tovább fejleszteni azt.


fotó: agrotrend.hu

- A precíziós gazdálkodás bevezetése egy folyamatnak tekinthető. Az első lépést 4 évvel ezelőtt tették meg.

- Igen, amikor a családi gazdaságunk gépparkját felszereltük az automata kormányzás megvalósítására alkalmas eszközökkel. Kezdetben a műholdvezérlés és az általa biztosított megismételhető pontosság nem csak az esztétikus és egyenes sorokban nyilvánul meg, hanem gyakorlatilag megszűnik az átfedés műtrágyaszórásnál, vegyszerezésnél, betakarításnál és talajmunkáknál. A „nyomjelző használata nélküli” vetéstechnológia már lehetővé tette az éjszakai munkavégzést és a gépkezelők számára is egy emeltszintű komfortérzetet nyújtott. A John Deere erőgépekbe épített vezérlése tehermentesítette a gépkezelőt, hiszen ez vezeti és tartja soron a traktort. Még mindig sokan csak az előzőekben látják a precíziós gazdálkodás lényegét, holott ettől lényegesen komplexebb és többrétegű. A következő lépés a precíziós technológia során a sor-sorköz megkülönböztetése és az erre alkalmas eszközök munkába állítása volt.

A KITE által forgalmazott Orthman talajművelő eszközök lehetővé teszik a forgatás nélküli okszerű talajművelést. A precíziós gazdálkodás során nyert adatokat feldolgozva a növény számára a vegetációs ciklusban legoptimálisabb időben tudjuk biztosítani az inputanyagokat. Az adatok elemzése segítséget nyújt ezen túlmenően a műszaki és agrotechnikai elvárások ellenőrzésében és az esetleges hibák gyors felderítésében is. A jelenlegi rendszerünkben az adatok letöltése és elemzése másnap már megvalósulhat, így az esetlegesen elkövetett agrotechnikai hibák másnap, a következő műveletnél korrigálhatók. A célunk az, hogy a jövőben online érkezzenek ezek a döntést támogató adatok, amelyek a fogadására már készen állunk. A jelenlegi John Deere gépparkunk, valamint a belső számítógépes hálózatunk képes az adatok online feldolgozására is.

- Az éjszakai munkavégzés lehetősége mennyit jelent a gyakorlatban?

- A két és fél cm megismételhető jelpontosság teszi lehetővé az éjszakai munkát is, ennek pedig külön jelentősége van. Ezt támasztják alá a 2018-ban végzett megfigyeléseink, amelyek rámutattak arra, hogy a vegetációs időszakban a különböző növényvédelmi munkák elvégzésére rendelkezésre álló idő 30 %-ra csökkent - elsősorban a magas hőmérséklet és a szél miatt.

A precíziós gazdálkodásra alkalmassá tett erő- és munkagépparkunk biztosítja az egy menetben történő többféle munkavégzést, ennek következtében a káros taposás és tömörödés csökkentését. Vetésnél a John Deere 1750-es szemenkénti vetőgépünk a vetés mellett egy menetben alapműtrágyát, starterműtrágyát, talajfertőtlenítést és sávpermetezést végez. Az Orthman sávművelő eszköz egy menetben juttatja ki az alapműtrágyát a növény gyökérzónájába és elkészíti a magágyat.


Mátrai Zoltán, a Magyarország Legszebb Birtoka díj főszervezője, Dr. Lipták József és Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke - fotó: agrotrend.hu

- Melyek a precíziós gazdálkodás legfontosabb előnyei a hagyományos gazdálkodással szemben?

  • gyors, pontos munkavégzés
  • sorpermetezés, amely vegyszerfelhasználás-megtakarítással jár, mivel a talaj 40 %-át kezeljük, ezért jóval kisebb a talajterhelés, biztosítható a fenntartható gazdálkodás
  • egy menetben több művelet elvégzése, kisebb gázolajfogyasztás, üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése
  • forgatás nélküli talajművelés, a talaj vízháztartásának a megóvása
  • a gépkezelők fizikai terhelésének csökkenése
  • éjszakai munkavégzés

Kevesebb élőmunka ráfordításával tudjuk biztosítani az optimális időben történő hatékony munkavégzést. A nem precíziós gazdálkodáshoz képest a költségeket tudjuk elsősorban csökkenteni. A gyakorlatban megfigyelésünk és mérésünk szerint ezt 5-7 % körül alakul, de sorpermetezés esetén a kapás kultúráknál a vegyszerköltség 60 %-kal is csökkenhet.

- Nem elsősorban a hozamnövekedésről van szó, de nyilván a precíz, pontos időben végzett munkavégzés ezt is jelenti.

- A termésátlag-növekedés - nyilván szélsőséges hibákat nem feltételezve - a hagyományos módszerhez viszonyítva néhány %-os. Ha a költségcsökkenést és a hozamnövekedést figyelembe vesszük, üzemi szinten a jövedelem már jelentősnek tekinthető a viszonylag magas egyszeri beruházási költséget figyelembe véve is.

Van még egy nagyon fontos tényező, ez pedig a megfelelő szintű szaktudás.

A mi gazdaságunkban van gépészmérnök-informatikus, aki számítástechnikai szakmérnöki és az agronómiai irányítással szorosan együtt működve végzi az irányítói munkájukat. Ugyancsak fontos a gépkezelők szakmai felkészültsége, hozzáértése, amit folyamatos házon belüli továbbképzésekkel biztosítunk.

- A precíziós gazdálkodás elől a gazdák hosszabb távon nem térhetnek ki?

- Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ennek több szintje van, amelyet nyilván nem tud minden termelő egyszerre befogadni, de törekedni kell arra, hogy minél több termelő kihasználja a saját körülményeihez igazodó precíziós gazdálkodás által nyújtott lehetőségeket.

agrotrend.hu / Erdei Gabriella

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.