Hírek
Két évtized után újra beindul a hazai komlótermelés
Hamarosan magyar komlóból fog készülni a Soproni sör.
Több mint 20 év után ismét elindul Magyarországon a komlótermelés, így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a Heineken Hungária olyan modellt valósít meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is.
Nagy István agrárminiszter komlót ültet – fotó: Varga György (MTI)
2500 tő komló elültetésével a sör legfontosabb ízesítőjének termelése indul újra Magyarországon a MÖS és a Heineken Hungária kezdeményezésében. A nagy múltú magyar hagyománnyal rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy
a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon.
A magyar mezőgazdaság pedig egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.
A Heineken Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel a program elindítását 30 millió forintos pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.
Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére.
Magyarország kedvenc söre, a Soproni 2016 óta 100% magyar árpából készül, mely mintegy 100 magyar gazdának jelent biztos megélhetést. A Soproni Radlereket pedig magyar meggy és bodza ízesíti.