2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2021. július 29. csütörtök • 10:00

Két nagy csapás után az egekben a kávé ára

A kínálati és a keresleti oldalon is olyan folyamatok indultak el, amelyek a rekord felé lendíti a kávé világpiaci árát – mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

800 forintot is elkérnek már Budapesten egy csésze eszpresszó kávéért, a rossz időjárási körülmények miatt pedig az utóbbi 5 év legmagasabb arabica kávé áraival találkozhatunk a világpiacon. A részletekről Török Lajos az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője beszélt az InfoRádiónak.

A jelenlegi a legfontosabb időszak, mert jön a szüret Brazíliában, mely a világ egyik legfontosabb kávéexportőre, és a rossz időjárás miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabikakávé-áraival találkozhatunk a világpiacon – mondta az InfoRádióban Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője.

Fotó: pixabay.com

A legfontosabb termőterületeken a vártnál hidegebb az időjárás, többször is fagypont alatti hőmérsékletet mértek, emiatt tovább kúszhat fel a kávé világpiaci ára. A kereskedés 35 kilós zsákokban zajlik, és jelenleg már 165 dollár fölé ment az ára. A csúcs a 2010-es évek legelején volt, akkor a 250 dollárt is meghaladta, de azóta inkább csökkenő trend volt, és ez tört meg az idei év elejétől.

"Egy budapesti kávézóban egy csésze eszpresszókávé ára 300 és 800 forint között mozog, inkább az árrés, illetve a termék minősége határozza meg, nem feltétlenül a világpiaci ár" – tette hozzá a szakértő. Az ár alakulásában a kínálati oldal problémái mellett jelentős szerepet játszik a keresleti is, azaz a kávé fogyasztói.

"A koronavírus miatt a két legfontosabb pillér, az irodai, illetve a kávézói kávéfogyasztás jelentősen visszaesett tavaly, illetve az idei év első negyedévében, de az év második felére akár vissza is állhat a kereslet. Elsősorban Európában, amely a legnagyobb kávéimportőr és -fogyasztó, és ha ez bekövetkezne, és a kínálat tovább szűkülne, akkor van lehetőség még további drágulásra is" – mondta Török Lajos.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.