2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2019. november 03. vasárnap • 16:19

Kevés a dió, de remek minőségű az idei bor

Nemcsak az alma, dióból is kevés termett az idén, azonban a szőlősgazdák remek évjáratot tudhatnak magukénak.

Bőven akad munka ősszel is a kertekben - Sok kertben még piroslik a paradicsom az elhúzódó napsütéses időnek köszönhetően, miközben számos termés már befőttként vagy lekvárként üldögél társaival a kamrában. Ám a rámpás és a murci ideje még csak most érkezett el igazán.

Súlyoz bírságra számíthat az, aki elégeti az avart - Az ősz beköszöntével Magyarországon elkerülhetetlenül beindul az avarégetési szezon és vele sok helyen érezhető a szálló füst. Pedig a növényi hulladék eltüzelése nemcsak káros, hanem jogszabályban tiltott is, és akár 3 millió forintos bírsággal is sújtható.

Kevés dió termett idén, drágán is jutunk majd hozzá - Itt lenne a diószezon, de sajnos alig van mit szedni. A „főludas” a dióburok-fúrólégy, mely sok kárt okozott – mondta Horváth Ferenc bátaszéki termelő. Egy kis diósa van, ami jobb években öt-hat zsáknyi termést is biztosított, idén két zsákkal tudtak csak összeszedni.

A drágulás oka leginkább a dióburok-fúrólégy okozta károk miatti kevés termés - fotó: pixabay.com

Mi alapján vásárolunk tojást? - A környezettudatosság eszméi egyre jobban terjednek a világban, és ez mindenképpen kell ahhoz, hogy ne pusztuljon el a körülöttünk lévő állat és növényvilág, hogy legyen iható víz és termékeny talaj, illetve, hogy pár év múlva ne fulladjunk bele a szemétbe. De az ilyen törekvések között is lehet olyan, ami vakvágánynak bizonyul.

Az Agrofotó díj elismerése jövőre is várja a versenyzőket - Az agrárium egyik legszebb kultúrája kétség kívül a repce. A pályázat fő támogatója 2020-ban is a Rapool Hungária Kft. lesz, akik kifejezetten bíztatják a jelentkezőket, hogy alkotásaikkal láttassák meg a mezőgazdaság szépségeit.

Kárenyhítő juttatás igényelhető aszálykár után - Megjelent az agrárminiszter agrárkár-enyhítési rendszer keretében alkalmazandó aszályközleménye. A közlemény az ország azon térségeit jelöli meg, ahol a meteorológiai adatok alapján a vegetációs időszakban elszenvedett csapadékhiány és magas hőmérséklet mezőgazdasági kárt okozhatott.

Kiemelkedő borokat hoz az idei esztendő - Hamarosan az utolsó fürtök is a puttonyokba kerülnek, a Villányi borvidéken még itt-ott a cabernet savignont szüretelik, melyet több mint 400 hektárnyi területen termelnek.

Remek volt az idei szüret, amely minőségi borokat eredményz majd - fotó: publicdomainpictures.net

Az öntözéses gazdálkodást támogatja az agrártárca új törvényjavaslata - Az Országgyűlés elé került az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslat, amelynek a gazdák kérésének megfelelően egyik legfőbb alapelve, hogy az öntözés közérdek - közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

Magyar méhész Brüsszelben tüntet a kínai méz miatt - Tüntetést szerveznek a méhészek, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy az európai piacot elárasztották az átcímkézett kínai mézek, ezért a hazait lehetetlen eladni. A tiltakozás várhatóan Brüsszelben lesz, de az is elképzelhető, hogy nagyobb európai várásokban is utcára vonulnak.

Megkezdik a zöldszüreti támogatások kifizetését - Átlagosan 714 ezer forintnyi zöldszüreti kifizetés jut egy olyan hektárra, amely tulajdonosa részt vett az akcióban. Ez elképzelhető, hogy több bevételt hoz jó néhány gazdának, ahhoz képest, mint amennyit kaptak vagy ígért nekik a felvásárló.

Folyamatosan drágul a sertéshús a pestis miatt - Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal drágult a boltokban a sertéshús, a húskészítmények ára pedig 6-8 százalékkal emelkedett. Mindenki érzi a pénztárcáján a világpiacot felforgató afrikai sertéspestis hatását, de az áremelkedés itt biztosan nem áll meg, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók.

A teljes hazai sertésállomány került veszélybe - fotó: pixabay.com

Milyen hatással lesz a magyar agrár- és élelmiszeripari cégekre a Brexit? - 2019. október 31. helyett – jelen állás szerint – 2020. január 31-én lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból. A most érvényes rendezett Brexit esetén új helyzetre kell felkészülniük az exportban érintett magyar agrár- és élelmiszeripari cégeknek.

Nagy lehetőség a kistermelőknek - A NAK Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási igazgatósága október 15-én, Kaposváron tartotta meg „Kistermelők nagy tervekkel” című rendezvényét, amely a nyitóeseménye volt a nagy érdeklődéssel vár négyhelyszínes őszi eseménysorozatnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.