2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2020. május 30. szombat • 16:14

Kevés az idénymunkás

Idehaza is egyre nehezebb a helyzet az idénymunkások távolléte ­miatt. A beutazási korlátozásokon ugyan külön lazított a kormány a mezőgazdasági munkák elősegítésére, ám a vendégmunkások hajlandóságán sok múlik. A hazai munkaerőpiacról is nehéz megfelelő számú munkavállalót találni a szezonális munkákhoz, külföldön pedig még rosszabb a helyzet.

Évente 409 ezer ember teljes munkaidejére van szüksége Magyarországon a mezőgazdaságnak, ebből 34 ezer idénymunkás dolgozik általában az ültetvényeken, földeken – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal összefoglalójából. A legkevésbé az állattartóknak van szükségük idénymunkásokra, a növénytermesztőknél ugyanakkor eltérő időszakban kell rendelkezésre állnia a pluszmunkaerőnek. A legnagyobb munkaerőigényre a szakosodott szőlészeteknek, a vegyes ültetvény-, szőlő- és kertészeti termékeket termesztőknek és a növényházi kertészeteknek van. Egy szőlészetnek átlagosan 13-szor akkora az élőmunkaigénye, mint egy szakosodott baromfitartónak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A jelentésből kiderül: a gazdaságszerkezeti összeírások adatai alapján a vizsgált gazdaságok teljes munkaerő-felhasználásának 15 százalékát az időszaki alkalmazottak adják. Ezen belül a szakosodott ültetvénytermesztők támaszkodnak a legnagyobb mértékben idénymunkásokra. Az éves ráfordítás nagyjából 40 százalékát időszaki alkalmazottak végzik a gyümölcs­ültetvényeken, szőlészetekben, vegyes ültetvénygazdaságokban. Emellett a zöldség-, dohány-, gyökgumósnövény-termesztők és a kertészetek emelkednek ki. A legnagyobb mértékben ezek a gazdaságokat sújtja a szezonális munkaerő hiánya.

Az egyes szakágazatokban a munkacsúcs más-más időszakban jelentkezik, így eltérő lehet a gazdaságok kitettsége a munkaerőhiánytól attól ­függően, hogy a korlátozó intézkedések hatása, az esetleges munkaerőhiány meddig tart.

A mezőgazdasági idénymunka éven belüli csúcsa júliusban van, 2019-ben mintegy tízezer fő volt az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott idénymunkások átlagos állományi létszáma.

fotó: pxhere.com

A gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztése szakágazatban júliusban, a dohánytermesztésben augusztusban van a legtöbb munka.

A zöldségféle, dinnye, gyökér-, gumós növény termesztése szakágazatban májustól júliusig tart a munkacsúcs. Az almatermésűek és csonthéjasok termesztése ágban a június–július mellett egy szeptember–októberi betakarítási csúcs figyelhető meg. A szőlőtermesztésben három, a különböző munkákhoz igazodó csúcs rajzolódik ki.

Nyugat-Európában az idénymunkások hiánya óriási gondot okoz. Míg nálunk a hazai munkaerőre támaszkodik elsősorban a mezőgazdaság, addig a nyugati államokban más a helyzet. Nagy-Britanniában szinte könyörögnek a briteknek azért, hogy betakarítsák a terményt, ám a helyiek közül erre kevesen hajlandók. Több államban, például Belgiumban pedig támogatásokkal próbálják ösztönözni a helyieket, a munkabér mellett a segély további folyósításával. Az eredmények ugyanakkor elmaradnak a várttól, amely a gazdáknak és a helyi ellátásban is komoly kihívást okoz.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.