2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Hírek

2018. április 22. vasárnap • 09:46

Kevesebb repcemézre számítanak a méhészek

Új EU-s javaslat született a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, jó eladási árakat prognosztizálnak a gabona piacon, egyszerűsödik a termeléshez kötött támogatások igénylése, megválasztották az Év Borászát és a Borászok Borászát - ezek voltak a hét agrárhírei.

Az agrárium és a vidék fejlesztését támogató intézkedésekre összességében 562,5 milliárd forintot fizettek ki 2017-ben. Ez az összeg 84,8 milliárd forinttal elmarad az előző évitől, azonban ez nem jelenti a támogatások csökkenését. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az agrár-és vidékfejlesztési támogatások 2017-es összesítését.

Továbbra sem lankad a gazdálkodók hitelfelvételi kedve - Az egyéni gazdaságok tavaly ötödével növelték hitelállományukat. A legtöbben beruházásaik megvalósításához kértek banki finanszírozást.

Érvényesül a Kamara álláspontja is az Európai Bizottság új irányelv-javaslatában - Az Európai Unió új szabályozási javaslatot tett közzé, amely a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítását célozza meg. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen hozott javaslatban érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja is.

Jól teleltek az őszi vetések, de a sárgarozsda sokat ronthat a termésen - Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések, azonban a csapadékos időjárás miatt fel kell készülni a gombás betegségek megjelenésére. A GOSZ elnöke szerint azelőtt lépni kell, hogy megjelennének a fertőzés tünetei.

Messze még az aratás, de elégedettek lehetnek idén a gabonaárak alakulásával a hazai termelők - Idén kifizetődő lehet a szántóföldi növénytermesztés a hazai területeken. Ha az aratásig folytatódik az áremelkedés a világpiacon, a mögöttünk álló szűk esztendők után ismét jelentős haszonnal zárhatják a szezont a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák.

Kellene több magyar szója - Az ország évi 600 ezer tonna szóját és 250 ezer tonna szójadarát igénye, ehhez képest 150-200 ezer tonna terem.Gyuricza Csaba, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója elmondta, a most indult nemzeti fehérjetakarmány program célja, hogy növekedjék a szója vetésterülete Magyarországon a jelenlegi 60-65 ezer hektárról akár 100 ezer hektárra. De még ez sem elég ahhoz, hogy az ország fehérje igényét lefedjék, ezért alternatív megoldást is kell találni, például különböző szántóföldi növények feldolgozásakor keletkező melléktermékekből.

fotó: Pixabay

Az aszály és a belvíz ellen adatelemzéssel veszik fel a harcot - A hatékonyabb, versenyképesebb mezőgazdaság érdekében megkerülhetetlen a vízgazdálkodás javítása, és az öntözésfejlesztés. Az adatalapú aszály- és belvízkezelésről tanácskoztak Nádudvaron.

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet - A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Most tehát a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a megpattant rügyön keresztül illetve a zöld csészelevelein át is bejuthat a bimbóba.

Tafrina - Lépéselőnyben van, aki elvégezte a rezes lemosást. De ne várjon a tünetek megjelenéséig! Akinek őszibarackja és, nektarinja van, annak a tafrinával mindig számolnia kell. Az év eleji időjárás kedvezett a gombának.

fotó: NAIK

Megnyitja kapuit az érdi gyümölcs génbank - Az érdi gyűjteményben tizenegy gyümölcsfaj 1990 regisztrált tételét őrzik. A génbankok tevékenysége kihatással van az egész magyar mezőgazdaságra és a klímaváltozás következtében megjelenő változásokra is.

Kevés repcemézre számítanak idén a méhészek. Amit most gyűjtenek a méhek, azt felélik az utódok kineveléséhez. A hideg március után hirtelen nyáriasra fordult melegben hamar virágzásnak indultak a gyümölcsfák, a méhek fejlődésének üteme azonban nem ilyen gyors. Hozzátette: a repce már virágzik, a méhek viszont még nincsenek megfelelő állapotban, nem elég népesek.     

fotó: MTI

A mezőgazdasági munkák tavaszi csúcsidőszakában kulcsfontosságú a termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak alacsony szinten tartása. A növényvédő szerek felelős használata során azonban figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, köztük a beporzó rovarokra is! A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása.

Országszerte 3500 iskolás kóstolt helyi termékeket - Zalából indult, Borsodban zárult: körbeért az országban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Itthonról Otthonra” nevű iskolai tájékoztató fórumsorozata. Ennek keretében mind a 19 megyében egy-egy általános- illetve középiskolában összesen 3500 diák hallhatott előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről, a tudatos fogyasztásra fókuszálva.

fotó:123rf

Évek óta nem volt ennyi szarvasmarha Vas megyében - Nőtt a szarvasmarha-, a tyúk- és a sertésállomány is Vas megyében éves és többéves összevetésben is. Viszont kevesebb a juh a vasi gazdáknál. 

Nem volt még ennyi tyúk és marha az elmúlt évtizedben, mint most Bács-Kiskunban - Az ország legnagyobb agrármegyéjében az állattenyésztés meghatározó szereppel bír, ez derül ki a statisztikai hivatal legutóbb közzétett jelentéséből.

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál - A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus felületen már nem kell csatolni a járási főállatorvos, vagy a hatósági állatorvos által aláírt igazolást a hármas-mentességről. Továbbá a szaporítási adatok esetleges hiánya nem eredményez azonnali elutasítást.

fotó: 123rf

A Magyar Bor Akadémia Életműdíját Tiffán Ede vehette át - Elsőként vette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) Életműdíját a magyar szőlészet és borászat területén végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményének elismeréseként Tiffán Ede villányi borász Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, valamint Zilai Zoltántól, az MBA elnökétől kedden az Országházban.

"Biztosan büszke lenne a díjra" - Konyári János a Borászok Borásza 2018-ban! - Április 20-án 12. alkalommal adták át a kárpát-medencei borászok legrangosabb szakmai kitüntetését, a Borászok Borásza díjat. A győztes a tavaly elhunyt Konyári János lett. Megválasztották ezen kívül a Borászok Barátját is.

fotó: 123rf

Frissült a KAP-kalkulátor - A NAK KAP-kalkulátora segítségével – amely az aktuális előírások adatait is tartalmazza – a közvetlen támogatások mellett becsült összeg számítható ki az egyéb nemzeti forrásból finanszírozott várható támogatásokról is.

Megjelent az FM iparfejlesztési pályázat - A felhívás szerint a fa, papír, üveg, műanyag és fém hulladékok, elhasznált gumiabroncsok, akkumulátorok és elektronikus berendezések gyűjtését és hasznosítását végző vállalkozások pályázhatnak összesen több mint 1,2 milliárd forintra.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.