2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2022. július 25. hétfő • 11:49

Kezelt szennyvíz, mint öntözővíz és műtrágya?

Olaszországban jó eredményekkel használták öntözésre a kezelt szennyvizet, és még műtrágya is megtakarítható az eljárással.

A Cesena központú olasz ENEA kutatóintézet egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel a szennyvíztisztító telepeken kezelt víz felhasználható lesz gyümölcsök és zöldségek termesztésére, és akár 30%-kal csökkentheti a nitrogénműtrágyák felhasználását.


Fotó: Pixabay

A kutatók az első kísérleteket őszibarack fák és paradicsompalánták öntözésével végezték, és őszibarack esetében analitikai módszerekkel kimutatták, hogy 32%-kal kevesebb nitrogént és 8% foszfort lehet megtakarítani a kezelt szennyvíz alkalmazásával. Bár a baktériumtartalom miatt lehetne aggódni, a kutatók szerint sem a paradicsompalántákban, sem a gyümölcsökben nem volt nyoma Escherichia coli fertőzésnek, sőt, magában a talajban sem lehetett kimutatni a baktériumterhelés jelentős növekedését.

Az eddigi eredmények szerint ez a technológia bármilyen szennyvíztisztító telepen alkalmazható, és új, nem hagyományos vízforrást biztosíthat a kertészeti termelés számára.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.