2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2022. október 02. vasárnap • 06:58

Kézműves kiválóságokat díjaztak - heti hírösszefoglaló

Megszűnt az aszály, a gazdák elutasítják az EZ új növényvédelmi tervezetét, elindult a cukorrépa kampány. Heti hírösszefoglaló.

Elutasítják a gazdák az EU új növényvédelmi törvénycsomag-tervezetét - A Német Gazdaszövetség is elutasító a növényvédő szerek fenntartható alkalmazására vonatkozó iránymutatásokkal szemben.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik - A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget.

Ilyen előírások jönnek 2023-tól! - 2023. január 1-től indul az Európai Unióban, így hazánkban is az új, hét éves támogatási ciklus, melyhez az elmúlt 2 év alatt megtervezett hazai Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv készült.

Zajlik a társadalmi vita a KAP környezeti és értékelési dokumentumáról - Az agrártárca szeptember közepén bocsátotta társadalmi vitára a mezőgazdasági termelők számára a következő éveket meghatározó irányokat, amelynek a véleményezési határideje 2022. október 3-a.

A mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban - A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése, írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom - Az eddig lehullott, valamint az elkövetkező napokban várható csapadékmennyiséget figyelembe véve a hatóság 2022. szeptember 28-tól feloldja a tűzgyújtási tilalmat a még korlátozással érintett Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében. Ezzel az intézkedéssel Magyarország teljes területén megszűnik a tűzgyújtási tilalom.

Több mint 6 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskoca tartók - Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Szeptember 30-tól folytatódik a földértékesítési program - Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

AGRO7 - a hét agrárhírei - Feldman Zsolt államtitkár képviselte hazánkat Brüsszelben a mezőgazdasági miniszterek tanácsülésén. Termelési folyamatok optimalizálását segíti a myKWS alkalmazás. Kukorica, szója és cirok szakmai napot és fajtabemutatót tartott a Gabonakutató Nonprofit Kft. Táplánszentkereszten. Dr. Nagy István agrárminiszter a kormány tűzifaprogramjáról beszél.

Kézműves Kiválóságok díj: a Mayer Málna vitte a pálmát! - Az Év Agrárembere és a Magyarország Legszebb Birtoka kitüntető díjak szervezői kifejezetten fontosnak tartják a magyar mezőgazdaság, élelmiszerelőállítás szépségein keresztül bemutatni a termelői munka gyümölcsét. Ez a gondolat volt az elindítója a Kézműves Kiválóságok díjnak, melyet szeptember 29-én immár másodszor adtak át a szintén a cégcsoporthoz tartozó Tulip Garden Cafe-ban.

Begyújtották a mészkemencét a 129. cukorrépa-feldolgozási kampányhoz - Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron a mészkemence begyújtásával a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.