2021.06.23., szerda , Zoltán

Hírek

2018. április 25. szerda • 12:18

Ki követheti Fazekas Sándort az agrártárca élén?

Az április 8-i választások során eldőlt, hogy újra a Fidesz-KDNP pártszövetség alakíthat kormányt Orbán Viktor vezetésével. A miniszterelnök hamarosan bejelenti, hogy miként szervezi át kormányát. Ami viszont az agrárium szempontjából fontos és biztosan tudható, Dr. Fazekas Sándor nyolc év után nem folytatja munkáját a Földművelésügyi tárca élén. De ki követheti őt a miniszteri székben?

fotó illusztráció: agrotrend.hu

Nem vállalja az újabb négy évre szóló megbízást Fazekas Sándor - Az utódját már kijelölték, személyéről hamarosan a miniszterelnök ad tájékoztatást.

Természetesen az agrotrend.hu portál nincs a biztos jelölt kilétéről szóló információ birtokában, éppen ezért abc sorrendben említjük rövid életrajzi bemutatással azt a két politikust, akik meglátásunk szerint a poszt várományosai lehetnek.

Dr. Bitay Márton Örs - állami földekért felelős államtitkár

Dr. Bitay Márton Örs Budapesten született 1980. 07. 12-én, nős, három gyermek édesapja. Felsőfokú végzettséget előbb Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán szerzett jogászként, majd a Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán politikai szakértőként, majd a Nemzeti Közigazgatási Intézetben tett közigazgatási szakvizsgát.

A politikai élet színterén 2004-ben mutatkozott be, amikor is a Fidesz Parlamenti Képviselőcsoport parlamenti titkára lett egészen 2005-ig. 2006 és 2010 között a Fidesz Parlamenti Képviselőcsoportja Önkormányzati Kabinetének titkári posztját látta el. 2010 és 2012 között a Belügyminisztérium Önkormányzati Stratégiai Főosztályát vezette, s ezzel párhuzamosan volt a Pest Megyei Területfejlesztési Tanácsban belügyminisztériumi delegált, valamint szintén a Belügyminisztériumban politikai főtanácsadó.

2012 áprilisától bő egy éven át, 2013 júniusáig a Vidékfejlesztési Minisztériumban volt miniszteri kabinetfőnök.

2013 júniusától a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkári címét töltötte be, majd a 2014-es választásokat követően egészen napjainkig a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára lett. Ezen pozíciójában rengeteget dolgozott azért, hogy a családi gazdaságok megerősödjenek a hazai agráriumban.

 

Dr. Nagy István - parlamenti államtitkár

1967. október 6-án született Újfehértón, szegény paraszti családba. Nős, két gyermek édesapja. Első diplomáját a Pannon Agrártudományi Egyetemen szerezte agrármérnökként, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Természet- és Társadalomtudományi Karán diplomázott mérnök-tanárként. 2007-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Ujhelyi Imre Állattudományi doktori iskoláján PHD fokozatot szerzett. 2006-tól 2010-ig Mosonmagyaróvár alpolgármestereként dolgozott, a választásokon önkormányzati képviselő lett.

2010-ben Mosonmagyaróvár város polgármesterének választották és országgyűlési mandátumot is szerezett még ez év tavaszán.

Dolgozott a Számvevőszéki és költségvetési Bizottságban, és tagja volt az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak, 2013-tól tagja a mezőgazdasági bizottságnak. 2013-ban – ugyancsak tagként – vállalt munkát a mezőgazdaság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottságban. 2014-ben választókerületében parlamenti mandátumot szerzett, s az új kormány megalakulásakor a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkára lett.

Az elmúlt négy évben ez utóbbi tisztségét betöltve a minisztérium kampányaiban tevőleges szerepet vállalt, miniszterhelyettesként mindvégig kiváló kapcsolatot ápolt a szakmai és szakmaközi szervezetekkel.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.