Hírek
Kiemelkedő borokat hoz az idei esztendő
Hamarosan az utolsó fürtök is a puttonyokba kerülnek, a Villányi borvidéken még itt-ott a cabernet savignont szüretelik, melyet több mint 400 hektárnyi területen termelnek.
A végéhez közelednek a szüreti munkálatokkal a Villányi borvidéken. Az idei mennyiségeket illetően pontos adatok csak később várhatók, hiszen a termelőknek erről november 30-ig kell adatot szolgáltatni, azonban az már most látható – sőt már a szüret elején sejthető volt –, az idei mennyiség alulmarad a vártnál – írja a bama.hu.
Remek volt az idei szüret, amely minőségi borokat eredményz majd – fotó: publicdomainpictures.net
– Szinte minden fajta megsínylette az időjárást, ami a mennyiséget illeti, a minőséget tekintve viszont a 2019-es akár kiemelkedő évjárat is lehet a borászok beszámolója szerint, erre utalnak az eddigi laboreredmények és kóstolások – mondta Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkára. Addig viszont még nyilvánvalóan hosszú utat kell megtenni az adott tételekkel.
Mint arra Nagy Gergely emlékeztetett, a nyár közepe tájékán volt egy olyan időszak, ami sajnos kedvezett a különböző gombabetegségek elszaporodásának, de ettől függetlenül sem jött jókor a csapadék, mivel az előző tél alapvetően száraz volt, s ez meg is látszott az ültetvényeken.
Hiába esett sok csapadék a nyár közepén, azt a szőlő már nem tudta úgy hasznosítani. A gazdáknak sokat kellett ráfordítaniuk a növényvédelmi megelőző munkálatokra, ennek ellenére a fürtök súlya sem érte el az elvártat, a minőség azonban talán kárpótol.
Ami a szüreti munkálatokat illeti, bár van olyan termelő, aki kizárólag a kézi szüretre esküszik, vagy csak erre van módja, a nagyobb termelők körében már egyre inkább elterjedt a gépi szüret, már csak azért is, mert kevés a munkaerő.
A hegyközségi titkár ugyanakkor kiemelte, az elmúlt évek innovációi során a gépi szüret megközelítette a kézi szüret minőségét.
agrotrend.hu / bama.hu