2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2022. december 04. vasárnap • 14:29

Kiemelt figyelmet fordít a kormány az erdőállomány védelmére - heti hírösszefoglaló

Behajtották a Hortobágyon a szürkemarhákat, elérhetővé vált a NAK honlapján a KAP kalkulátor a 2023-2027-es támogatási időszakra, megválasztották az ország legjobb pálinkáit, Kertészeti Évzáró Konferenciát szerveztek Kecskeméten, gazdafórum és szántóföldi bemutató volt Dunapatajon.

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra (+videó) – A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme – Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek. A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot – A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga – A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Gazdafórum és szántóföldi bemutató Dunapatajon (videó) – Három megyéből, a Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget lefedő Bács-Kiskun, Tolna és Fejér megyéből érkeztek nagy számban gazdálkodók 2022. november 17-én Dunapataj-Bakodpusztára, a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agrárszektor fejlesztése című gazdafórumra és szántóföldi bemutatóra.

Az agrárerdészet mint lehetséges kiút az ökológiai zsákutcából – Az agrárerdészet az egyik kiút a nagyüzemi mezőgazdálkodás által létrehozott monokultúrákból, amelyek csökkentik, illetve lényegében megszüntetik a biodiverzitást, ezzel kisimítva utunkat az ökológiai zsákutcában. Az idén elindult ReForest projekt egy négyéves nemzetközi program, amelynek célja az európai agrárerdészet segítése, illetve az agrárerdészeti módszerek megismertetése és elterjesztése. A nemzetközi együttműködésben tíz európai ország tizennégy intézménye vesz részt, köztük a Soproni Egyetem is.

Vízhiánymérséklő Civaqua-program Debrecenben és környékén – Jól halad a Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására hivatott Civaqua-program megvalósítása - hangzott el kedden azon a projektbemutató szakmai találkozón, amelyen arról számoltak be, hogy félidejénél tart a Tisza vizét a Keleti főcsatornán keresztül Debrecenbe vezető projekt első ütemének kivitelezése.

Vízhiánymérséklő Civaqua-program Debrecenben és környékén

Helyreállítási alap - Zöld jelzést kapott a magyar kormány az Európai Bizottságtól, de... – Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé, de 7,5 milliárd eurót továbbra is zárol.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés – Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

“Értékelő 2022” - Kertészeti Évzáró Konferencia lesz decemberben – A FruitVeB szervezésében idén is megrendezésre kerül a Kertészeti Évzáró Konferencia, az “Értékelő 2022” , melyre várunk minden érdeklődőt tisztelettel december 8-án, a Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban.

NAK Techlab a hazai innovációkért (videó) – A magyar mezőgazdaság megújításáért indította el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a startup-okat segítő programját.

Gyászhír

Gyászhír – Elhunyt Prof. Dr. Jóri J. István. A tudós szakember, az agrárműszaki tudományok oktatója, professzora, az Év Agrárembere 2018-as kategóriagyőztese is volt.

Kertészek évzáró konferenciája (videó) – A kertészeti ágazat nehézségeiről és a jövőbeni feladatokról is szó esett a konferencián emellett gépbemutatót is megtekinthettek a résztvevők.

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Kiemelt figyelmet fordít a kormány az erdőállomány védelmére – A Bakonyerdő Zrt-hez látogatott Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki országos látogatássorozata keretében figyelemmel kíséri az állami erdőgazdaságok tevékenységét, jó gyakorlataikat és párbeszédet kezdeményez a nemzet természeti örökség megóvásában szakmai együttműködő partnerként résztvevő erdőgazdaságok munkatársaival. A látogatáson részt vett Zambó Péter államtitkár.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés – A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

MNB: több öntözéssel a mezőgazdasági károk ötöde elkerülhető – Az ideihez hasonló történelmi aszály évtizedeken belül az új normává válhat a gyorsuló klímaváltozás korában. Becslések szerint öntözésfejlesztéssel az ez évi, akár 1000 milliárd forintnyi mezőgazdasági károk ötöde elkerülhető lett volna. Ennél is jobb lehetne a helyzet, de ehhez erőfeszítéseket kell tenni a vízvisszatartásért, a talajok feljavítására és a nemesítésre – írja vendégcikkében Kruppa Márton és Varga Viktor, a Magyar Nemzeti Bank két munkatársa.

Mindenki nyertese lehet az új Közös Agrárpolitikának – Hazánk az Európai Unió Bizottságával jó kompromisszumot kötött a Közös Agrárpolitika következő időszakában hazánkba érkező források elosztásáról, a kifizetés feltételeiről. Kihasználva a lehetőségeket, mindenki nyertese lehet az új agrártámogatási rendszernek – értékelte az elmúlt másfél év tárgyalásainak eredményét Feldman Zsolt, az Agrárszektor 2022 konferencián.

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését – A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

Elérhető a NAK honlapján a KAP kalkulátor a 2023-2027-es támogatási időszakra – Az előttünk álló időszakban számos új kihívásnak kell megfelelnünk, ezért fontos, hogy a lehető legjobb módon tudjunk előre kalkulálni a lehetséges bevételeinkkel. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara KAP kalkulátora, mellyel minden érdeklődő kiszámíthatja a termeléstől független támogatások, valamint a termeléshez kötött támogatások várható összegét.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit – Ha pálinkáról beszélünk, a kereskedelmi pálinkafőzdék munkájának köszönhetően ma már egy magas minőségű, igazi gasztronómiai különlegességre gondolhatunk, mely nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén.

AGRO7 - a hét agrárhírei – A KAP stratégiai terv brüsszeli elfogadásával biztosítottak a magyar gazdák agrártámogatásai a 2023-2027 közötti időszakban – erről beszélt Dr. Nagy István agrárminiszter az Inforádió Aréna című műsorában. Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere programban. A felgyorsult fejlődés a technológiai átalakulás folyamatos alkalmazkodása készteti az agráriumot - mondta az agrárminiszter az Aggtech Summit agrárdigitalizációs rendezvényen. A szokásos hangulatban a szokásos színvonallal ismét megrendezésre került a Kertészek évzáró szakmai konferenciája.

Elfoglalták téli szálláshelyüket a szürkemarhák: csodálatos fotókon a hortobágyi behajtás – A behajtási ünnepség után az őszi csapadéknak köszönhetően a Hortobágyi Nonprofit Kft. még legeltették a szürkemarhákat, november 25-én azonban valóban elkezdődött a téli szálláshelyre való hajtás.

Elfoglalták téli szálláshelyüket a szürkemarhák: csodálatos fotókon a hortobágyi behajtás

Jelentős kormányzati források segítik a minőségi bortermelést – Somlójenőn megrendezték a XXI. András-napi bormester találkozót. A pénteki eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a magyar szőlész-borász ágazatban.

A vadhús fenntartható, természetes, egészséges – és hazai – A vadhúsok a tradicionális magyar konyha részét képezik, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetőek belőlük, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is, mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 11. Vadkolbásztöltő Fesztiválon, Mikóházán.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.