2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2017. november 03. péntek • 10:02

Kiemelt helyen szerepel a mezőgazdaság a munkavédelmi ellenőrzések tervében

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi főosztályának 2018-as évre vonatkozó ellenőrzési terve.

Tegnap jelent meg a hír a hatóság jövő évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési tervéről. Az ellenőrzési terv elsődleges célja, hogy egységes és kiszámítható alapot nyújtson a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzést végző hatóság részére. Célkitűzés továbbá az is, hogy a jogkövető vállalkozások versenyhátránya csökkenjen, ezzel együtt a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek.

Hatósági ellenőrzés típusai:

  • Célvizsgálat: Olyan ellenőrzés, ami konkrét célra irányul, pl. foglalkoztatás munkaügyi szempontú ellenőrzése.
  • Akcióellenőrzés: néhány ellenőrzési tárgykörre irányul, rövid lefolyású, gyors ellenőrzés.
  • Komplex ellenőrzése: munkavédelmi és munkaügyi szempontból is lefolytatott teljes körű ellenőrzés.

Ellenőrzés tárgya 2018-ban:

2018. II – III. negyedévében a mezőgazdasági tevékenységek célvizsgálata zajlik majd, amelyet a 2016-os évben bekövetkező súlyos, vagy végzetes balesetek indokolnak.

A 2018-as terv alapján, a célvizsgálat időtartama alatt a munkavédelmi feladatot ellátó állami tisztségviselőként 10 munkáltató kerül legalább ellenőrzésre, Budapest területén lefolytatott ellenőrzés számát a III. kerületi Járási Hivatal határozza meg. A célvizsgálat főként a munkavállalókat érintő veszélyforrások vizsgálatára terjed majd ki.

A munkavédelmi ellenőrzési terven túl, munkaügyi ellenőrzéseket is tervez a 2018-as ellenőrzési stratégia. 2018. szeptember-október hónapjában a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati valamit a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási alosztályok kerülnek majd előtérbe, a munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata zajlik majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlemény ITT érhető el.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.