2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Hírek

2017. május 25. csütörtök • 08:34

Kihaltak az élő organizmusok a Tojnica folyóban, a leégett gyár miatt

Ökológiai katasztrófa Szlovéniában, a leégett kémiai anyagokat feldolgozó gyár miatt. A vízben gyomirtó szert, higanyt és fémet találtak.

Kilenc nappal azután, hogy Szlovéniában, Ljubljana közelében leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy a történtek ökológiai katasztrófát okoztak a környezetben. Ezt bizonyították a hatóságok által nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok.

Miro Cerar szlovén kormányfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: meg kell találni a felelősöket és megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani.

"Az emberek nem rendelkeznek elég információval és még mindig félnek"

- mondta Cerar, majd hozzátette:

Vrhnikában és környékén óriási károkat okozott a katasztrófa.

fotó: Leon Vidic, delo.si

A szlovén kormány által szerdán nyilvánosságra hozott laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy

a Tojnica folyóban - amely beleömlik a fővárost, Ljubljanát átszelő Ljubljanica folyóba - kihaltak az élő organizmusok.

A vízben Atrazin gyomirtó szert, higanyt és fémet találtak. A környéken élők légzési problémákra panaszkodnak és fémes ízt éreznek a szájukban több mint egy héttel az eset után is.

A Kemis gyár több mint egy héttel ezelőtt éjszaka égett le, de szerencsére senki sem sérült meg. A tűzben azonban több száz tonna festék, lakk, elem, gyomirtó szer és más veszélyes kémiai anyag égett el.

Irena Majcen környezetvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniában korábban sosem fordult elő ehhez hasonló ökológiai katasztrófa. Megerősítette, hogy a gyárban nem tároltak radioaktív vagy más rákkeltő szereket.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.