2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2017. december 17. vasárnap • 12:18

Kihirdették az agrárium versenyképességének javítását célzó törvényt

A KSH adatai szerint átlagos évet zárunk, a gazdáknak kedvező változások az EU agrárpolitikájában, kiemelkedő lesz az évjárat a tokaji borvidéken, védjegyes a magyar hal, mehet a magyar búza Egyiptomba - ezek voltak a hét agrárhírei.

Törvényi változások a versenyképesség javítása érdekében - A több törvényt érintő módosítások közös vonása, hogy az adminisztrációs terhek csökkentésével illetve kedvezmények biztosításával, továbbá a rendezett piaci kapcsolatok ösztönzésével a gazdálkodók versenyképességét segítik.

Önálló agrártámogatási eljárásrendről döntött az Országgyűlés - A parlament egy olyan önálló agrártámogatási eljárásrend felállításáról döntött, amely a kormány szándéka szerint garantálja az agrártámogatási rendszer zökkenőmentes működését az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény január 1-jei hatályba lépése után. Az Országgyűlés összesen 17 törvényt módosított.

A növényi termékek termelése 8,6 százalékkal, az állattenyésztés teljesítménye 3,2 százalékkal maradt el az elmúlt évitől – jelentette első becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hivatal értékelése szerint ezzel átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése - Októberben a növényi termékek árának 8,0 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árának 6,2 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a szeptemberi 5,5 és az augusztusi 3,4 százalékos növekedés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2016-hoz képest az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6 százalékkal volt alacsonyabb idén. Mindezzel összefügg a tej árának hónapok óta tartó növekedése, mely továbbra is tetten érhető a termelői és fogyasztói árak változásában egyaránt, 2016 októberéhez képest idén októberben a tej ára 25%-kal növekedett.

Nem állt meg a termőfölddrágulás - A növekedés mindegyik régióban megfigyelhető volt, a legnagyobb az alföldi régiókban, míg a legkisebb változás a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon volt. Az elemzéshez több mint 13 ezer országos tranzakció adatait használták fel.

fotó:123rf

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden.

A gazdákat érintő támogatásmegvonás nem volt indokolt - Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében részben megsemmisítette az Európai Bizottságnak a magyarországi gazdálkodók javára az uniós mezőgazdasági alapokból nyújtandó támogatások több millió euróval történő csökkentéséről szóló határozatát.

Jelentősen mérséklődött a feketekereskedelem aránya - Az EKÁER piactisztító hatása csökkentette az egyes termékkörökre nehezedő árnyomást. Az intézkedés bevezetése óta a zöldség-gyümölcs ágazatban a felére csökkent a feketézés aránya, ahogyan a tej- és húsiparban is szemmel látható a fehéredés.

Kihirdették a vektormentes időszakot - Ismét lehetővé vált a kéknyelvre fogékony, továbbtartásra szánt állatok előzetes védőoltás nélkül történő kiszállítása Magyarországról az alacsonyabb kockázatú, illetve a betegségtől mentes területekre.

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium, illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a magyar hal minőségének garantálására. A Minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól. A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek. 

A hagyományos boltok mellett a tógazdaságoknál helyben, de autókról, utánfutókról is lehet vásárolni. A legtöbb nagyáruházban egész évben kapható halhús, de az ünnepek közeledtével igencsak felpörög a forgalom. A fizetőképes kereslet erősödésével egyre többen választják a drágább növényevő, illetve ragadozó halakat. 

A teljes szortimentet végig lehetett szüretelni a tokaji borvidéken - Az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását hozta a szeptemberi időjárás. Az aszúkészletek kezdtek csökkenni, ezért is jött jól az aszúsodás a pincészeteknek. A hegyközségi tanács alelnöke szerint az egyik legkiemelkedőbb minőségű évjárat lehet a 2017-es a Tokaj-hegyaljai borvidéken.

Merre tovább szabolcsi alma? - A változás záloga a termelékenység növelése, a digitalizáció, a termelési kockázatok csökkentése és a termelői szervezetek erősítése. Ehhez támogatásokat is igénybe vehetnek a termelők.

fotó:123rf

A gyógynövények terén paradigmaváltásra van szükség - A begyűjtött és termesztett gyógynövény mennyisége folyamatosan csökken, a tendencia megfordításához a gyűjtés, valamint a termesztés területén is váltásra van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint.

Egyre kevesebb búzát vetnek a gazdák - Bár idén ismét egymillió hektárnál kisebb területen vetettek őszi búzát a termelők, további drasztikus visszaesésre a rossz piaci helyzet ellenére sem kell számítani. A búzaterület növekedéséhez a gazdálkodók szerint magasabb felvásárlási ár és hatékonyabb, integrált termelés szükséges.

fotó:123rf

Mehet a magyar búza Egyiptomba - A 2012 óta folyamatban levő egyeztetések eredményeként Egyiptom Mezőgazdasági és Talajvédelmi Minisztériuma 2017. december 10-én kiadta az engedélyt a magyar búza észak-afrikai országba irányuló exportjára.

Idén elsőként adták át „Az Év Tanyája” díjat - Az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára. Fontos, hogy a magyar vidékre jellemző létforma a tanyasi élet fennmaradjon és élő hagyománnyá váljon – mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára Az Év Tanyája 2017 díjátadó ünnepségen, a Földművelésügyi Minisztériumban.

fotó:123rf

Ne feledjék benyújtani a sertés és baromfi állatjóléti támogatási kérelmet! - A 2018-as támogatási évre 2017. december 7. és 2017. december 31. között kell benyújtani a baromfi és a sertés állatjóléti támogatási kérelmeket.

Már több mint hatszáz vidékfejlesztési pályázatot jelentettek meg a Leader akciócsoportok - Magyarországot 103 Leadar helyi akciócsoport fedi le, amelyek már rendelkeznek a Miniszterelnökség által elfogadott helyi fejlesztési stratégiával. Ez év végéig a Leader helyi akciócsoportok az összes, helyi fejlesztési stratégiáin alapuló vidékfejlesztési felhívásukat megjelentetik.

Növekedett az erdőtelepítőknek megítélt támogatás - A Miniszterelnökség az erdőtelepítést támogató pályázati felhívás esetében növelte a támogatási összegek mértékét, melynek eredményeképpen több mint 650 millió forinttal emelkedett az első körben megítélt forrás.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.