2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2019. december 06. péntek • 14:03

Kihirdették az Év Bortermelőjét

Az idén 29. alkalommal ítélte oda a boros szakma „Kossuth-díját” a Magyar Bor Akadémia, mely egy olyan bortermelőhöz került, aki több borvidéken is készít magas minőségű borokat.

Az eredményhirdetésen Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy a testület mind a hat jelöltet szívesen díjazná, de a kitüntetés értékét növeli, hogy egy évben csak egyszer és egy borász kaphatja meg. Ebben az évben hat borvidék kiemelkedő termelői kerültek a legjobbak közé, köztük újra egy női jelölt is – hangsúlyozta büszkeséggel a bor akadémia elnöke - írja a Magyar Nemzet.

fotó: Magyar Nemzet

Az idei jelöltek:

Borbély Tamás (Badacsony)

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak)

Günzer Tamás (Villány)

Koch Csaba (Hajós-Baja)

Liptai Zsolt (Pannonhalma)

Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Buda)

 

Végül a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazatai alapján idén Koch Csabát választották meg az Év Bortermelőjének.

A díjátadó után Koch Csaba a Magyar Nemzet kérdésére, hogy immár hatodszor volt jelölt szerényen csak annyit válaszolt, hogy úgy látszik ennyi időnek kellett eltelnie, hogy a csúcsra érjen, de nem bánta meg a jelöltségeket, inkább inspirálólag hatott rá, hogy a legjobbak között legyen.

A borász a hajós-bajai borvidékről indult, máig ott van a központja, de közben a villányi borvidéken is vásárolt területeket, a díjátadóra is egy villányi cabernet franc-t hozott.

– Nekem nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség, amikor megvásároltam a villányi területeket, az lebegett a szemem előtt, hogy itt is minőségi bort csináljak, nem emeltem a mennyiséget – mondta Koch Csaba.

A borász még azt is hozzátette, hogy nem tesz különbséget a hajós-bajai és villányi borai között, csak most már tudja, hogy mely nemzetközi versenyen kell indítani az egyiket, vagy a másikat – a kategóriájában mind érmes.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.