2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2022. december 08. csütörtök • 07:40

Kijött a rendelet, brutálisan megemelték az olajcégek extraprofitadóját

Százmilliárdok kerülhetnek az állami költségvetésbe.

Orbán Viktor bejelentette, szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagársapka eltörlése utáni magas benzinárak jelentette extraprofit állami elvonásáról szóló intézkedés.

A Kormány 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról címmel hirdették ki, és kimondja, hogy a kőolajtermelőkre eddig kivetett 40 százalékos különadó kulcsát 95 százalékra emeli a kormány.

Fotó: MTI

Ez a Molra vonatkozik, amely hozzájut az olcsóbb orosz, Ural típusú olajhoz és azt a drágább nyugati Brent típus kereskedelme által meghatározott világpiaci áron adja el. A különbözeten megkeresett összeget nevezi a kormány "extraprofitnak" és adóztatja meg, vagyis vonja el az állami költségvetés számára.

Portfolio számításai szerint, a frissített adatok alapján, ebből a teljes egészében Mol által fizetendő extraprofitadóból éves szinten 470-480 milliárd forintos bevételhez jut az állami költségvetés.

A lap azt is írta, hogy a csütörtöki naptól életbe lépő friss rendeletmódosítás 1. paragrafusával az is eldőlt, hogy a távhőtörvényben szabályozott jövedelemadóhoz is hozzányúl a kormány.

Az energiaellátók 2023-as, pozitív adóalapból számolt jövedelemadója a rendelet értelmében 31 százalékról 41 százalékra nőtt.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.