2020.05.29., péntek , Magdolna

Hírek

2018. július 02. hétfő • 13:35

Kína még mindig nem tud boldogulni import nélkül

Június 29-én rendezték meg a Kínai Agrárpromóció Konferenciát Budapesten, ahol kiderült, hogy Kína sok szempontból önellátó, de több területen is vannak az országnak igényei az importra. Ennek a megoldásában Magyarország is partner lehet.

Pazar külsőségek közepette került sor a Kínai Agrárpromóció Konferencia megrendezésére a budapesti Gerbeaud Házban; kínai és magyar üzletemberek, érdeklődők előtt mutatkozott be Kína, azon belül is elsősorban Jünnan tartomány; az együttműködési lehetőségek irányába is történtek tapogatódzások – olvasható a Magyar Hírlap oldalán.

Az országrészt Csang Mu, Jünnan Tartományi Agrárhivatal főosztályvezetője mutatta be a résztvevőknek. Mu előadása során leginkább azt hangsúlyozta ki, hogy a mind a négy évszakban vethető és aratható területekkel bíró Jünnan 4,2 milliárd amerikai dollár értékben exportálja termékeit. Továbbá megjegyezte, hogy nagy reményekkel tekint az Egy Övezet, Egy Út projektre, amely szerinte kedvező eredményeket hozhat Kínának és Magyarországnak.

fotó: Pixabay

Az Európai Egy Övezet Egy Út Egyesület elnöke, Li Cseng szintén hasonlóképpen vélekedik a két ország együttműködésének lehetőségéről. Az elnök kitért arra, hogy Kína sok szempontból önellátó, de több területen is vannak az országnak igényei az importra. Kiemelte a jó minőségű magyar búzát, a sertéshúst, a kacsa- és libahúst, illetve a tojást, amelyek szerinte kelendők lehet az ázsiai ország piacán.

Cseng később nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, amelyből kiderült, hogy a jünnani agrárszektor nem csak a bemutatkozás és a piacra lelés reményé miatt érkezett Magyarországra. Ezek mellett szeretnének megfelelő technológiával és kínai együttműködésre nyitott partnereket találni. Azt is megemlítette, hogy nem kell tartania a kisebb magyar piacnak a kínai termékek elsöprésétől, hiszen a jünnani kereskedők belföldre köncentrálnak.

A lapnak Tóth Gábor az Európa Kapuja V4 – Kína Egyesület elnöke is nyilatkozott. Tóth szerint a sikeres kapcsolat érdekében nagyon fontos a kölcsönös szemléletváltás, illetve a felek egymás komolyan vétele. Arra is kitért, hogy a  magyar élelmiszer GMO-mentessége és magas minősége főszempont lehet a sikeres együttműködésnek.

agrotrend.hu / Magyar Hírlap

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.