2021.01.18., hétfő , Piroska

Hírek

2020. november 28. szombat • 12:10

Kína megelégelte az olcsó borokat

Kína dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál borokra a két ország közötti egyre feszültebbé váló viszony közepette - jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium.

A döntés a minisztérium közlése szerint egy hónapokon át tartó vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy az ausztrál borokat Kínában mesterségesen alacsony árakon értékesítik, kárt okozva ezzel a belföldi borszektornak - írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com

A november 28-ától életbe lépő, ideiglenesnek szánt intézkedés szerintAZ AUSZTRÁL BOROK IMPORTŐREINEK 107,1 SZÁZALÉKTÓL 212,1 SZÁZALÉKIG TERJEDŐ ANTIDÖMPING VÁMOKAT KELL MEGFIZETNIÜK.

Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter azzal kommentálta a kínai bejelentést, hogy a vámok miatt az ausztrál borok elveszítik versenyképességüket a kínai piacon, ahol az Ausztráliában termelt borok csaknem 40 százalékát értékesítik.KÍNA AUSZTRÁLIA LEGNAGYOBB KERESKEDELMI PARTNERE.

Idén Kína több intézkedéssel nehezítette az ausztrál termékek behozatalát: egyebek mellett büntetővámokkal sújtotta az ausztrál árpát, és átmenetileg felfüggesztette az ausztrál húsok importját.

A lépésekre azt követően került sor, hogy Canberra áprilisban független vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány forrásának meghatározására, és ehhez a vírus legelső ismert gócpontjához, a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiachoz kért hozzáférést független szakértők számára. A két ország közötti feszültségeket pedig tovább szította, hogy az ausztrál kormány kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot az ötödik generációs (5G) hálózatának fejlesztéséből, továbbá kritizálta Pekinget a Dél-kínai-tengeren folytatott hadi célú építkezései miatt.

Csao Li-csien, kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján a dömpingellenes vámokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az ausztrál félnek el kellene gondolkoznia, hogy vajon tiszteletben tartotta-e Kína érdekeit.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.