Hírek
Kína visszaengedi piacára az amerikai baromfihúst
Kína eltörölte a 2015 januárjában bevezetett importtilalmat az amerikai baromfihúsra. Az USA 2017 augusztusa óta mentes a baromfi-influenzától. Így az amerikai baromfisok nagy örömmel fogadták a kínai piacra való visszatérés lehetőségét.
A helyzet pikáns, hiszen miközben a két nagyhatalom vámháborúja nem csitul, az afrikai sertéspestis alapjaiban rázta meg a kínai sertésszektort. A kivágott sertések száma nagy ütemben növekszik, a kínai húspiac ellátásához egyre több importra van szükség. A kínai húsimport növekedése nem csak a sertéshúst, hanem a baromfit és a marhahúst is érinti. Az árak emelkednek, a világpiac élénkül, miközben két évtized után megáll a világ hústermelésének növekedése.
fotó: pixabay.com
Bár a kínai baromfiszektor nagy ütemben növeli termelését, a kieső sertéshús helyettesítésére az import bővítésére is szükség van. A szükség pedig nagy úr, így a vámháború ellenére előbb az amerikai sertéshúst, most pedig a baromfihúst is visszaengedték piacukra.
Amivel fontos minden magyarországi állati termék előállítónak is tisztában lennie az az, hogy a válság még korán sem érte el csúcspontját. 2020-ban tovább fokozódik majd a sertésválság okozta piaci zűrzavar, ami emelkedő árakat és a bővülő exportot fog jelenteni.
Ez rá is fér a hazai baromfiszektorra is, hiszen a magasan integrált baromfi termékláncban az árak bebetonozódtak, alig változnak idén. A csirkehús exportja azonban mennyiségben 12,3 százalékkal nőtt az első hét hónapban, miközben importja csökkent.
A pulykahús esetében a trend fordított. Miközben a húsfélék közül tartósan a baromfihús iránti kereslet növekszik leggyorsabban a világon, itt sincs kolbászból a kerítés.
Az európai piacon a jóváhagyás előtt álló EU-Mercosur megállapodás borzolja a kedélyeket. A hatékonyági verseny hatalmas, ez pedig a beruházásokban is nagy tempót diktál. Ez jól érzékelhető a hazai baromfiszektorban is.
Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ