2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2022. június 05. vasárnap • 14:18

Kitiltanák a taxisok felét Budapestről szmogriadó esetén

Ha a fővárosi önkormányzat elfogadja a szmogriadó-rendelet módosítását, akkor a taxisok nagy része eltűnhet riadó esetén Budapest utcáiról. A szakmai szervezet tiltakozik, szerintük aránytalan és értelmetlen a tervezett változtatás.

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a fővárosi szmogriadó-rendelet tervezett módosításának felülvizsgálatát kérte - írta az Ecolounge. A kamara  szerint a módosított rnedelet a környezeti terhelésükhöz képest aránytalan mértékben sújtaná a személyszállításban érdekelt vállalkozókat.

Ez azért fordulhat elő, mivel a tervezett korlátozások által érintett járművek körét objektív, környezetvédelmi osztálytól függő kritériumok szerint határoznák meg, a BKIK szakembereinek becslése szerint szmogriadó esetén a teljes engedéllyel rendelkező fővárosi taxiállomány nagyjából felét (mintegy 2000-2500 taxit) kizárnák a közlekedésből.

Fotó: pexels.com

Ők úgy vélik, a korlátozásokkal érintett 2000-2500 személytaxi működése szinte egyáltalán nem befolyásolná a fővárosi szmoghelyzetet, hiszen a teljes fővárosi járműflottán belüli elenyésző részarányuk. Másrészt - folytatták - a tervezet által korlátozni szándékozott környezetvédelmi osztályok közül a személytaxik a legkevésbé szennyező csoportba tartoznak, mivel fővárosi droszthasználati hozzájárulást csak EURO 5 besorolású gépkocsik kapnak.

agrotrend.hu / Ecolounge

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.