2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2020. március 21. szombat • 18:55

Klímavédelmi stratégiát dolgoznak ki Békésen

Helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítására nyert 20 millió forintos támogatást a Zöld 14 Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődéséért Egyesülettel közösen a békési önkormányzat – tudtuk meg Kálmán Tibor polgármestertől. A projekt januárban kezdődött és jövő év végig tart.

A közeljövőben a Települési Klímavédelmi Kerekasztal első ülésén határozzák meg azokat az előnyöket és hátrányokat, mellyel a város rendelkezik. Ezután készül el Békés klímaszempontú helyzetértékelése, majd kidolgozzák a helyi és a vonzáskörzeten alapuló térségi szintű klímastratégiát.

fotó: shutterstock

A projekt kiemelkedő célja a lakosság, a közintézmények, a vállalkozói kör ismereteinek bővítése is, így számos interaktív, szemléletformáló programsorozatot is szerveznek majd. Kifejezetten a fiatal korosztály részére tanulmányi versenyeket, logó-, rajz- és fotópályázatot is kiírnak. Ezenfelül békésiek és a környező települések lakói folyamatosan tájékozódhatnak a rendezvényeken az éppen megalkotott, elkészült programelemekről, illetve arról, hogy ők maguk mit tudnak tenni a klímaváltozás csökkentése érdekében.

– A projekt megvalósítása során szempont, hogy a kormány országosan kialakított módszertanát alkalmazva haladjunk, tehát egyebek mellett olyan szempontok szerint dolgozzuk ki a klímastratégiát, amellyel a zöld felületek megőrzésére, illetve növelésére, a légszennyezés csökkentésére, az optimális energiafelhasználásra, valamint a minél hatékonyabb vízgazdálkodásra törekszünk – mondta a polgármester.

– Városunk környezetvédelmi szempontból viszonylag előnyös helyzetben van. A légszennyezettség nem számít magasnak, sok a zöld felület, jó minőségű az ivóvíz. A klímastratégia 2050-ig fogja meghatározni a városfejlesztés, a várospolitika alapelveit.

agrotrend.hu / Beol

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.