2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2018. február 20. kedd • 11:31

Kóborló csúcsragadozó lépte át a határt

A növényevő patások állományának szabályozásában jelentős szerepe van a hiúznak. Egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is.

A Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben az elmúlt években több alkalommal mutatkoztak már hiúzok. Azonban Nógrád megyében csak ritka alkalmakkor jelent meg ez a vadon élő macskafajta az elmúlt tíz évben. Most viszont egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is.

Amint a vadásztársaság munkatársai észrevették a felvételeken a Nógrádban rég látott vadon élő macskafajtát, rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének munkatársát. A nemzeti park munkatársa a Nógrád megyei hírportálnak elmondta, hogy egyelőre még ők sem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodik jelenleg.

A bejelentés követően a park dolgozói a helyszínre siettek, és meg is találták a hiúz nyomait. A szakembereket meglepte, hogy nappal is sikerült lencsevégre kapni egy példányt. Ez azért számít egyedinek, mert a hiúzok alapvetően éjszaka bújnak elő rejtekükből.

A hiúzok feltűnése nem meglepő az északi megyékben, mivel Szlovákiában népes populációjuk él, és a kóborló egyedek előszeretettel lépik át a határt. Közülük időnként több példány tanyát is ver Magyarország területén a természetvédők és a természetbarátok nagy örömére. A hiúzra csúcsragadozóként is szokás tekinteni, a növényevő patások állományának szabályozásában jelentős szerepe van. Ezért

a vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a megjelenése a megye észak-keleti részén.

Az eurázsiai hiúzok testfelépítése tér el leginkább a macskafélékétől, ugyanis a hosszú lábaik nagy és erős mancsokban végződnek. Ennek köszönhetően a testtömegük jól eloszlik és a hóban is gyorsan, hatékonyan tudnak vadászni zsákmányaikra.

Nagyon óvatos és félénk állatok,

ezért attól senkinek sem kell tartania, hogy erdőkerülés közben rátámad egy ilyen vadmacska.

A tájegységvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy senkinek nincs joga elpusztítani ezeket az állatokat, a hiúz fokozottan védett fajnak számít hazánkban.

A hiúz ismertető jegyei
Az eurázsiai hiúzok testfelépítése tér el leginkább a macskafélékétől, ugyanis a hosszú lábaik nagy és erős mancsokban végződnek. Ennek köszönhetően a testtömegük jól eloszlik és a hóban is gyorsan, hatékonyan tudnak vadászni zsákmányaikra. Bundájuk tömött, selymes tapintású és pöttyös. Fülükön átlagosan négy centiméter hosszú, fekete szőrpamacs található, amely segíti őket az adott hangforrás feltérképezésében. Hatalmas szemfogaikkal, kiváló hallásukkal és alkatukkal, rövid távon profi vadászoknak mondhatók. Állatkertekben – Nyíregyházán, Veszprémben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten – és egyes vadasparkokban is megcsodálhatjuk a gyönyörű macskaféle példányait.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.