2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2021. február 23. kedd • 10:19

Komoly felháborodást vált ki a gazdatársadalomban az új ­uniós agrárpolitika

Németországban a növényvédők korlátozásának terve miatt tüntetnek, Szlovákiában a támogatások újraelosztási kísérlete vált ki tiltakozást.

Óriási felháborodás és a gazdák több héten át tartó országos tüntetése után folytatódik Németországban az úgynevezett rovartörvény körüli vita - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A szövetségi kormány már elfogadta a természetvédelmi és a mezőgazdasági törvények változtatását, ám a gazdák rég nem látott felháborodása miatt a szövetségi törvényhozás alsóháza, a Bundestag még finomíthat a javaslaton, mielőtt elfogadják a végleges törvényt.

A rovartörvényként emlegetett javaslatcsomag célja, hogy korlátozza a mezőgazdasági termelők rovarölő és más növényvédő szereinek felhasználását annak érdekében, hogy a biológiai sokféleség megmaradjon és a rovarpopuláció csökkenése lelassuljon.

Mind a tartományi, mind az országos gazdaképviseletek elutasították a törvényjavaslatot, mivel álláspontjuk szerint nincs arra vonatkozó hatásvizsgálat, amely egyértelműen alátámasztja a korlátozó intézkedések eredményességét. Ugyanakkor a korlátozások komoly jövedelemkiesést okoznak és veszélybe sodorják a termelést, mivel a vegyszerek túlnyomó többségének nincs alternatívája.

A tervezet szerint a tilalom fokozatosan lépne életbe és nem érintene minden termelésbe vont területet, 2024-ig így átmeneti évek következnének. A gazdák az elmúlt hetekben tiltakozásul traktorokkal vonultak fel Berlinben és más német nagyvárosokban.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az SPD, a szociáldemokraták a területalapú támogatások átcsoportosításával, csökkentésével juttatnának nagyobb forrást a biológiai sokféleség előmozdítására, vagyis a német gazdák kétszer fizetnék meg a számukra kedvezőtlen döntések árát is.

A tiltakozások hatására Julia Klöckner agrárminiszter javaslatot tett a gazdák pénzügyi kompenzációjára és arra, hogy bizonyos esetekben el lehessen térni a példátlan vegyszerszigortól. Angela Merkel kancellár pedig ígéretet tett arra, hogy a következő napokban meghallgatja a meghatározó gazdaképviseleteket.

A gazdák az alacsony termelői árak miatt is tiltakoztak.

fotó: MTI

Az árakat a kiskereskedelem szereplői nyomják le, mivel önköltségi ár alatt veszik át az állati termékeket, húsféléket. A szövetségi kormány törvényi szigorral avatkozna be, ám a másik oldal álláspontja szerint a tervezetnek piackorlátozó hatása van.

Közben az Európai Bizottság új szakaszba léptette a kiemelten védendő természeti területek kijelölésének elmulasztása miatt indított kötelezettségszegési eljárást. Az ügyben az Európai Bíróság hoz ítéletet, amelyben kötelezheti Németországot a folyamat felgyorsítására.

Szlovákiában is tiltakoznak, de ott a nagygazdaságok képviselői.

Északi szomszédunknál az váltott ki tiltakozást, hogy a kormány a közös agrárpolitika forrásainak jelentős átcsoportosítására készül.

beszámolók szerint a kisgazdaságok kapnának az előző uniós ciklushoz képest jóval magasabb támogatást. Szlovákiában a legkoncentráltabbak az uniós agrártámogatások: a legnagyobb szereplők, vagyis az összes termelő húsz százaléka jut hozzá a források 94 százalékához.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.