2020.09.29., kedd , Mihály

Hírek

2017. március 18. szombat • 10:57

Komoly gazdasági lehetőségek vannak Magyarország és Bosznia-Hercegovina között

Magyarország és Bosznia-Hercegovina között komoly gazdasági és kereskedelmi lehetőségek vannak - a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint - ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor agrárminiszter, miután tárgyalt Mirko Carović-cel, Bosznia-Hercegovina külkereskedelmi és gazdasági miniszterével Budapesten.

Magyarország geopolitikailag érdekelt Bosznia-Hercegovina stabilitásában, ezért a magyar agrártárca szakpolitikai segítséggel támogatja Bosznia uniós csatlakozáshoz szükséges felkészülését.

A szakminiszter szerint mindkét fél érdekelt egy közös mezőgazdasági munkacsoport mielőbbi felállításában. A munkacsoportban szakmai eszmecsere kezdődhet az élelmiszerbiztonság, az állat- és növényegészségügy, az édesvízi halgazdálkodás területén, de erősíteni szükséges az állategészségügyi hatóságok közötti együttműködést is - fejtette ki.

A magyar agrártárca vezetője hangsúlyozta a magyar és bosznia-hercegovinai kutatóintézmények közötti információcsere fontosságát, a képzések vagy közös kutatások formájában történő kétoldalú együttműködést.

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy közös cél a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása, valamint a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítása olyan termesztési módokkal, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre, így a bosnyák féllel való együttműködés kiemelkedő fontosságú a régió GMO-mentességének elérésében.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet Magyarország kiváló agrár és állatorvosi egyetemi oktatási intézményeire, hangsúlyozva, hogy várják a bosnyák hallgatók jelentkezését a FAO ösztöndíjas program keretében - áll az FM közleményében.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.