2021.08.03., kedd , Hermina

Hírek

2018. augusztus 16. csütörtök • 15:41

Komoly károkat előztek meg a jégkármérséklő rendszerrel

A jégkármérséklő rendszer hatékonyságát csak néhány év múlva lehet biztos adatokkal értékelni.

Átadták az országos jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai hátteret. Az eseményen az is kiderült, hogy május óta komolyabb jégkárokat előztek meg a talajgenerátorok által kibocsátott ezüst-jodidok - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).


Az átadás - fotó: Mónus Márton (MTI)

Idén januárban indult el az Országos Meteorológiai Szolgálat KlimAdat projektje, amelynek keretében átadták a NAK által üzemeltetett országos jégkármérséklő-rendszerhez (OJR, kamarai nevén: JÉGER) kapcsolódó Apollo nevű szuperszámítógépet.

Akkor az is elhangzott, hogy a tökéletes működéshez további informatikai fejlesztések kellenek.

A projekten belül következő lépésként augusztus 10-én az OMSZ székhelyén átadták az OJR meteorológiai kiszolgálásához szükséges – és az Apollo újabb bővítését és fejlesztését is jelentő – informatikai rendszert. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke megjegyezte a 709 milliós KEHOP-keretből (Környezeti és Energiahatékonysági Program) minderre 300 millió forintot fordítottak.

Kifejtette, így már lehetővé válik, hogy a meteorológiai mérések felhasználásával Közép-Kelet-Európában is egyedülálló pontossággal számszerű időjárás-előrejelzéseket készítsen a szolgáltat.

Hozzátette, a KlimAdat keretében a jégeső magyarországi előfordulására vonatkozó meteorológiai modell fejlesztése és futtatása valósul meg.


Rácz András - fotó: Mónus Márton (MTI)

Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyekért felelős államtitkára köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a kormány prioritásként kezelve az éghajlatváltozást döntött az országos jégkármérséklő rendszer létrehozásáról.

Az OJR hivatalosan 2018. május 1-től működik, azóta nyújt hozzá az OMSZ meteorológiai támogatást – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgálat előrejelzése és adatai alapján kell vagy nem kell üzembe helyezni az ezüst-jodidot a felhőkbe juttató automata és a manuális talajgenerátorokat.

- A rendszer elsősorban a hazai gazdálkodók, másodsorban pedig Magyarország teljes lakossága számára már most bizonyította hasznosságát

- jegyezte meg az eseményen Darabos Tamás, a NAK főigazgatója.

A főigazgató hozzátette, a rendszer használata ellenére csak az ország néhány pontján hullott jégeső. 

- Érdemes megemlíteni azt a június 8-i esetet, amikor Szlovéniában almanagyságú jég esett, és a szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal.

Azt, hogy egyébként hány helyen nem esett a jég a védekezés hatására, nem tudjuk bizonyítani - hangsúlyozta Darabos Tamás.

A rendszer hatékonyságát csak néhány év múlva lehet értékelni, amikor összehasonlítóak lesznek az éves jégkáradatok.

Darabos Tamás szerint azonban már most megállapítható, hogy a rendkívüli időjárás ellenére június közepéig az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya. Így vélhetően már az első másfél hónapban jelentős mértékű kárt sikerült a rendszerrel elhárítani.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.