2020.10.21., szerda , Orsolya

Hírek

2018. április 10. kedd • 17:19

Komolyan vették a határidőt az őstermelők

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthették igazolványukat annak érdekében, hogy értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel tízezer őstermelő tett eleget a kötelezettségének.

Az érvényesítést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díjmentesen végezte. Az értékesítési betétlap kiállítását az őstermelő bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes falugazdásznál kérelmezhették.

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportálnak elmondta, a megyében közel tízezer őstermelő újította meg igazolványát. Hozzátette, az érintettek komolyan vették a határidőt, a kamara is minden csatornán igyekezett felhívni rá a figyelmet, a falugazdászok pedig felkészülten várták a termelők jelentkezését.

- A gazdálkodók azon kis hányada, aki nem jelentkezett igazolványügyben, elsősorban azért nem tette, mert jelenleg nem végez értékesítést.

Ha viszont valaki utólag úgy dönt, mégis szeretne piacozni, terményt eladni, az már csak plusz költségráfordítással teheti meg

- hívta fel rá a figyelmet a kamarai elnök.

fotó:Pixabay

Az őstermelő igazolványát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állítja ki, ám ha az valamilyen okból már nem áll rendelkezésére, akkor az ős­termelői tevékenység igazolásával kapcsolatban (amely szükséges lehet például támogatások igénybevételéhez, földművesként való nyilvántartásba vételhez) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Földművelésügyi Igazgatóságához kell fordulni a hatályos jogszabályok szerint.

Az őstermelői tevékenységről igazolás, azaz az igazolványról hatósági bizonyítvány kiállítása a Nébihnél kérelmezhető.

Az igazolást a hivatal minden esetben kérelemre állítja elő, amely postai úton vagy személyesen is benyújtható. A hatósági bizonyítvány kiállítása illetékköteles, amelynek mértéke eljárásonként három­ezer forint, amely alól bizonyos esetekben mentesülhet a kérelmező.

„Mezőgazdasági őstermelőknek az értékesítés szabályairól” címmel jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új, kisméretű tájékoztató füzete. A helyes őstermelői értékesítést ábrák, magyarázó szövegek is segítik a falugazdászoknál ingyenesen elérhető, a polcbelógóra is emlékeztető kiadványban.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.