2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Hírek

2019. március 05. kedd • 11:32

Építési engedély nélkül szaporodhatnak a gomba-fóliasátrak

Rugalmasabb élet vár a termesztőkre, hiszen a jövőbeni fejlesztéseket egyszerűbben fogják tudni kivitelezni a jogszabály-módosításnak köszönhetően.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gombatermesztéssel foglalkozó tagjai fordultak azzal a jelzéssel a köztestülethez, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztésre létesítendő fóliaházakat az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok, ami megnehezíti a tervezési-kivitelezési munkálatokat - olvasható a kamara közleményében.


Egyszerűbbé vált a gomba-fóliasátrak létesítése - fotó: shuttershock

"Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról" szóló 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet 1. számú melléklete – többek között –

a növénytermesztésre szolgáló üvegházak és fóliasátrak építési és korszerűsítési munkálatait építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé sorolja.

Mivel az egyes hatóságok a rendeletben megfogalmazottakat eltérően értelmezték, a NAK jelezte az illetékes államtitkárság felé, hogy

  • kéri a jogszabály pontosítását,
  • és gombafóliákkal történő kiegészítését.

A NAK szakmai álláspontja szerint a gombatermesztésre létesülő fólia nem jelent lényeges különbséget a hatályos rendeletben felsorolt növényházakhoz képest.

A jogalkotó konstruktívan fogadta a Kamara megkeresését, és módosította a rendeletet – 13/2019 (II.11) Kormányrendelet az "Építési tárgyú kormányrendeletek módosításáról" –, ami már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba-fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami – hasonlóan a többi fóliasátorhoz – jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.