Hírek

Konzultálni kell az ochratoxin A kockázatáról

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) 2020. január 24-ig várja az ochratoxin A közegészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleményével kapcsolatos észrevételeket.

A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát 2006-ban értékelte az EFSA, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vesében felhalmozódhat, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Így fogyasztásának  megengedhető heti beviteli (Tolerable Weekly Intake, TWI) értékét 120 ng/testtömeg-kilogrammban határozta meg.

A rendelkezésekre álló újabb tudományos eredmények alapján készített dokumentumot, illetve annak véleményezését az EFSA oldalán teheti meg.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés