2019.08.18., vasárnap , Ilona

Hírek

2018. április 30. hétfő • 11:07

Korábban virágzik az akác

A szokásosnál melegebb időben a növények hamarabb érik el fenológiai fázisaikat. Egy kis agrometeorológia.

Az elmúlt időszakban a hőmérséklet csúcsértéke szinte az egész országban stabilan 25 Celisus-fok fölött alakult, volt, hogy a 30 fokot is elérte. Nyoma sincs az ilyenkor gyakran előforduló, éjszakai fagyokkal riogató hideghullámoknak.

Eközben csak  elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok. A talaj fölső rétege egyre jobban kiszárad, az elvetett és sokfelé már kikelt magoknak szüksége lenne a csapadékra. A mélyebb rétegekben még bőven van víz, az őszi vetések nem szenvednek vízhiányban. A talaj hőmérséklete a felső 30 cm-es rétegben 15 és 20 fok között alakul az országban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 méter) hőmérséklete is 15 és 20 fok közé emelkedett.

Az előttünk álló napokban folytatódik a meleg, júniust idéző idő, miközben záporok, zivatarok várhatóak. De országos áztató eső nem valószínű, az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban jellemzően 5 mm alatt marad. Kisebb foltokban lehet csak számottevő mennyiség. A relatív páratartalom a legmelegebb órákra mindenhol 50 százalék alá csökken. 

Az akác a következő napokban eléri a virágzáshoz szükséges mennyiségű hőösszeget, így a hét folyamán (amikor napos, meleg idő várható) elkezdődhet a virágzás, sokkal az átlagos időpont előtt. Az akácban fagykár nincs, nem is valószínű a következő napokban sem, és a talaj vízellátottsága is adott egy jól mézelő szezonhoz. Ugyanakkor a márciusi hideg és a korai virágzás miatt a méhcsaládok népessége elmaradhat az ideális mértéktől, nem állt ugyanis elegendő idő a fölfejlődésükre. A meleg időben a növények, de a gyomok és a kártevők is intenzíven fejlődnek. 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.