2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2021. április 07. szerda • 09:03

Korlátozásokkal nyitottak ma az üzletek

Szerdán reggel a kijárási tilalom végével, reggeli öt órától már az új szabályok szerint tarthatnak nyitva az üzletek: este fél tízig. A boltnyitás kormány által meghatározott feltétele az volt, hogy 2,5 millió magyarországi lakos legalább az első oltást megkapja a koronavírus ellen. Ez Orbán Viktor kedd kora esti bejelentése szerint megtörtént.

fotó: pixabay.com

A legfontosabb intézkedések: 

  •  A kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • Az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • Valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló legyen;
  • Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók;
  • A vendéglátó egységek viszont továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

Az üzletekben, ha a vásárlótér nem haladja meg a tíz négyzetmétert, akkor egyszerre egy embert lehet fogadni, efölött tíz négyzetméterenként egyet. Ez egyes boltonként értendő.

A blokkk.com kereskedelmi szakportál számításai szerint nem fog tudni mindenki kinyitni, "lesz akinek igazából újra kell kezdenie a boltozást, mert a régi már nem megy."

A hosszabb nyitvatartás nagyobbrészt az élelmiszerüzleteket, diszkontokat, szuper- és hipermarketeket, mindennapi fogyasztási cikkekeket áruló üzleteket és a bevásárlóközpontok üzleteit érinti, valamint a nagy szakáruházakat (például szórakoztató elektronika, háztartási gép, sportszer, bútor).

A mostani rendelet az eddigi biztonsági intézkedéseken túl elvárja a felületek, illetve a bevásárlókocsik, -kosarak rendszeres fertőtlenítését, illetve hogy a vásárlótérben álljon rendelkezésre kézfertőtlenítő.

A vásárlóknak ezen túl ajánlott egyedül vásárolni és minél rövidebb időt eltölteni az üzletekben, illetve a gyorsabb és higiénikusabb kártyás fizetést választani.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.